Нова С: Поједини Цетињани поручују да је боље митрополиту да оде, гореће манастир

Иако се устоличио, боље Јоаникију да бежи са Цетиња. Два пута се манастир палио, а и трећи ће, оценила је Цетињанка која није желела да открива своје име

Фото: Војислав Милованчевић/Нова С

Неколико сати након завршетка церемоније устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија ситуација у Цетињу се смирила. Од раног јутра Цетиње је било практично под опсадом, путеви који воде од града до Подгорице били су блокирани, прво камењем набацаним на путу, а потом и аутомобилским гумама које су запаљене уочи доласка црквених великодостојника. Полиција је по завршетку церемоније уклонила барикаде, али поделе међу мештанима су остале. Док једни сматрају да су данашњи призори срамотни за све актере, други су прилично револтирани и поручују да митрополит нема шта да тражи на Цетињу.

На тргу на Цетињу видљиви су трагови данашњег хаоса. Празне патроне сузавца, који је коришћен у окршајима црногорских националиста и полиције практично од зоре,  могу се наћи на сваком другом кораку.

Гужва у граду се разишла, а путеви који су од синоћ били блокирани сада су поново проходни. Већ око 11 сати преподне, два сата по завршетку церемоније устоличења, локали који су били затворени отворили су врата.

Мештани подељени

Међу локалним становништвом мишљења о данашњем догађају су подељена – неки чак сумњају да се  устоличење догодило.  Цетињанин Зоран Давидовић у изјави за Нова.рс изнео је такву тврдњу и испричао да је полиција испалила „тону сузавца“.

Живојин Ракочевић: Јоаникије, цетињски победник

„Све је сумњиво. Нити смо видели то устоличење, нити шта се дешавало, видимо само на ТВ снимцима. Сумњам да се то устоличење уопште десило, нема Порфирија нигде. Шта нам то приказују не знам, видео снимци су вероватно монтирани. Претерана употреба силе од стране полиције. Ја сам доживео да баце сузавце на нас и две новинарске екипе. Ту уопште није било демонстраната, они (полиција) су иницирали скупљање. Један момак је према њима бацио металну рекламу, испалили су тону сузаваца на нас, новинаре и све“, рекао је Давидовић за наш портал.

„Ја једноставно нисам за нереде, већ мир и толеранцију. Ништа од овога није требало да се деси на Цетињу, нити да свет види овакву слику“, каже још једна учесница наше анкете.

Било је екстремнијих виђења данашње ситуације.

„Данашњи упад на Цетиње, опкољено Цетиње, како другачије да кажем. Тензије ће се наставити. Иако се устоличио, боље му је (Јоаникије) да бежи са Цетиња. Два пута се манастир палио, а и трећи ће“, оценила је Цетињанка која није желела да открива своје име.

Митрополит Јоаникије: Председник Ђукановић угрозио верске слободе зарад политичке користи

„Видим ружну ситуацију за све. Срећа је што је прошло са малим повредама и треба да служи као наук за будућност. Да се овакве ствари не дешавају у било којој држави, па и у нашој која има неколико стотина хиљада становника“, поручује један од учесника.

Подсећамо, митрополит-црногорско приморски Јоаникије устоличен је данас у Цетињском манастиру у узаврелој атмосфери праћеној сукобима полиције и демонстраната, паљењем барикада на путевима, димом сузаваца и молотовљевих коктела, хапшењима и рафалима који су током недеље преподне одјекивали Цетињем.

Опрема: Стање ствари

(Нова С, 5. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Који би се град дичио да му цитирана Цетињанка буде становник!
    Која вера или црква би се дичила том и сличним насилницима!
    Где је у њима таквим истинско хришћанство!

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading