Побједа: Вучићев позив преиначио договор о отказивању устоличења митрополита Јоаникија

Вучић је прво позвао Порфирија, а потом и кроз комуникацију са лидером Демократског фронта Андријом Мандићем суштински спречио отказивање устоличења, тврде извори Побједе

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић пресудно је утицао да у ноћи између суботе и недјеље буде преиначен већ постигнут договор између Здравка Кривокапића и патријарха српског Порфирија о отказивању устоличења митрополита Цркве Србије Јоаникија Мићовића на Цетињу, сазнаје Побједа.

Више извора Побједе је саопштило да је Вучић након што је око 23 сата обавештен да је договорено отказивање устоличења, телефонским позивима Порфирија, али и лидера Демократског фронта издејствовао да се одлука промени.

„Вучић је прво позвао Порфирија, а потом и кроз комуникацију са лидером Демократског фронта Андријом Мандићем суштински спречио отказивање устоличења“, тврде извори Побједе.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је јуче у изјави за београдске медије да је устоличење првобитно било отказано.

„Добро је што је Влада промијенила своју одлуку, било је тачно да није требало да се догоди устоличење, али је то око 1 сат промијењено и добро је да се то десило и честитам Кривокапићу што је показао да има инструменте да спроведе у дело“, казао је Вучић.

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије у Подгорици (Фото: Дејан Мастиловић)

У моменту кад су Вечерње новости и Танјуг објавиле информацију о отказивању устоличења, Порфирије и Јоаникије су, према сазнањима Побједе, били на разговорима са потпредседником Владе Дританом Абазовићем и премијером Здравком Кривокапићем у хотелу „ЦуЕ“.

Извори Побједе тврде да су Абазовић и Кривокапић представили Порфирију катастрофалне безбједносне процене, које укључују тешке инциденте са великим бројем жртава због чега су српски попови попуштили и начелно прихватили да се устоличење откаже.

Осим Кривокапића и Абазовића, са челницима Цркве Србије су разговарали и Андрија Мандић и Славен Радуновић из ДФ-а као и председник СНП-а Владимир Јоковић.

Према незваничним сазнањима Побједе, Кривокапић је такође попустио под притисцима Демократског фронта, чији лидер Мандић је пријетио рушењем Владе, али и Демократа Алексе Бечића, који су позвали на смену људи из безбедносног сектора уколико се не обезбеде услови за устоличење.

Андрија Мандић: Кривокапић нас током ноћи обавестио да је у току државни удар

Остало је непознато да ли су осим на министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и директора Управе полиције Зорана Брђанина, подразумевали и оставку координатора безбедносног сектора Дритана Абазовића, који је и потпредсједник Владе.

Здравко Кривокапић: Одгађање није била опција, држава одбрањена

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да одлагање церемоније устоличења митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве Јоаникија, због инцидената на Цетињу, није била опција.

Здравко Кривокапић је у поруци на Твитеру написао да је „држава одбрањена“.

„Захваљујем се свим храбрим полицајцима, али и народу Црне Горе који су помогли да данас сви овде прославимо овај величанствен тренутак“, написао је Кривокапић након што је у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици присуствовао свечаности после устоличења Јоаникија у Цетињском манастиру.

Потпредседник Владе Дритан Абазовић је казао да Вучић може да прича о ономе што је у његовој држави и Влади али није директно демантовао да одгађање устоличења није договорено.

Опрема: Стање ствари

(Побједа/Данас, 6. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Подржавам устоличење митриполита на Цетињу, али не подржавам Вучића. Вероватно је тачно да је и он удробио у целом овом циркусу. Наравно са намером да то устоличење буде повод за промену стања у Црној Гори. Па ако ствар успе, његов колега, преварант ће поново зауздати Црну Гору, а ако не успе, Вучић ће постати заштитник Срба и СПЦ. Вучић увек седи на две столице поставља ствари тако да добија у свакој комбинацији. Срећа, па је ова церемонија прошла без трагичних последица. Следеће што шизофрени владар може да уради је да, ради свог опстанка, изазове лавину у Босни. Па опет, ако успе биће заштитник и државотворац, ако не успе забиће нож у леђа Додику и тиме пред Американцима глумити миротворца. Он никад унапред не објави шта му је формални циљ. Тако је и са Косовом, са Кинезима, са Рио Тинтом, са макроом из Јагодине, са прислушкивањем, са Јовањицом, са пријатељима његовог сина (дечкића који се ето млад жени), да продајом оружја, са хеликоптерима, са комплетним идиотима, вакцинама, респираторима…
    Било чија жртва или страдање, било какав трошак, било каква срамота, све је небитно у односу на његове амбиције и тежњом за моћи. А моћ је наравно онолика колико му је дуг поводац који држе на западу. Шта ћемо, таква му је пасмина. Вештачки створена у лабораторији.

    9
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading