Европска агенција за лекове анализира нежељене ефекте после вакцинације против ковида

Истражује се да ли постоји ризик од мултисистемског упалног синдрома после вакцинације против вируса корона, након што је тинејџер (17) у Данској пријавио то обољење недуго после примања Фајзера

Фото: Tanjug/Soeren Stache

Европска медицинска агенција (ЕМА) саопштила је да истражује могуће везе ретког упалног стања после вакцинације, пошто је такав случај пријављен након примљене „Фајзерове“ вакцине.

Како је саопштено из ЕМА, истражује се да ли постоји ризик од мултисистемског упалног синдрома после вакцинације против вируса корона.

Истрага је започета пошто је тинејџер (17) у Данској пријавио то обољење недуго након вакцинације.

ЕМА описује синдром као „озбиљно инфламаторно стање које погађа бројне делове тела, а симптоми укључују умор, упорну повишену температуру, дијареју, повраћање, бол у стомаку, главобољу, бол у грудима и отежано дисање“.

Такво стање пријављено је код људи који су оболели од ковида-19, али младић из Данске га није имао и после уочених симптома потпуно се опоравио.

Татјана Аџић Вукичевић: Можда ћемо морати да примимо и четврту дозу корона вакцине

Из ЕМА наводе да је пре пандемије вируса корона овај синдром био присутан код две до шест на 100.000 особа млађих од 20 година у Европи.

Мањи број сличних случајева пријављен је у Европи и после вакцинације „Модернином“ и вакцином компаније „Џонсон и Џонсон“.

Комитет за мониторинг ЕМА прошлог месеца истраживао је три нове могуће нуспојаве мРНК вакцина „Фајзер“ и „Модерна“, као што су проблеми у раду бубрега и промене на кожи.

ЕМА је у јулу препоручила да се два упална поремећаја срца, миокардитис и перикардитис, додају на листу ретких потенцијалних нуспојава мРНК вакцина, објавио је РТ.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар