Устоличен митрополит Јоаникије у Цетињском манастиру

Нећу у овом моменту причати више о мукама него ћу заблагодарити Богу, поручио митрополит Јоаникије после устоличења

Фото: Танјуг

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је на свечаној литургији у Цетињском манастиру. Патријарх и митрополит у манастир су стигли хеликоптером због блокаде прилаза Цетињу. У центру Цетиња нереди током целог јутра – демонстранти су бацали каменице на полицију, која је испалила сузавац. У нередима повређене четири особе, јавља РТЦГ. Више ухапшених, међу којима и бивши шеф полиције Веселин Вељовић.

Митрополит Јоаникије је у Цетињском манастиру захвалио на свечаном чину устоличења.

“Опростите што сте од неко доба од синоћ видели овде доста непријатности и подела. Добро знате ваша светости и владико Давиде да су поделе вештачки изазване и ми смо чинили све да их не буде и да их уклонимо, али требаће нам доста времена”, поручио је митрополит Јоаникије.

Тиме сте ваша светости, вашим доласком и поделивши са нама забринутост подарили велику љубав према мени и целом народу Црне Горе, рекао је митрополит.

Устоличени митрополит Јоаникије и патријарх Порфирије (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Са вама су нам ваша светости, који носите пуноћу православља дошли и представници цркава. Они се данас моле у Храму у Подгорци поред гроба Амфилохија, они су поделили забринутост и узнели молитве за мир и помирење и данас у овим приликама они ће благословити наш народ, рекао је Јоаникије.

“Ми смо поред моштију светог Петра Цетињскога. Нећу у овом моменту причати више о мукама него ћу заблагодарити богу, који је у овај свет послао Господа и спаситеља Исуса Христа”, рекао је Јоаникије.

Патријарх српски Порфирије: Мир потребнији него било шта, мисија је да отупљујете оштрице

“У тешка времена долазите на ово место, али кад су времена била боља и зар вас је неко питао кад ћете се родити и доћи на ово место. Све је то промисао Божија, а независно од тешких времена, онда када се уздамо у Христа, апостол Павле поручује, ма колико да су тешка времена и искушења, довољна вам је благодат Божија. Ми људи јесмо слаби али доказали сте сада да се вером, љубављу јаки, јаки потребом да управо оно што стоји у литургији, да проповедате и проносите мир овде, у овој светој и распетој земљи”, поручио је патријарх српски на крају литургије.

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије у Подгорици (Фото: Дејан Мастиловић)

Мир је, каже, овде потребнији него било шта.

“То ће бити ваша мисија. Да отупљујете оштрице, да градите мостове, да не питате ко је ко, како се изражава, ком народу припада, него да служећи литургију сведочите мир. Не постоје границе, непријатељства, поделе, црква је по своме значењу сабор, она све у себе Христом и у Христу сабира, то је ваш задатак”, истакао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије цитирао је Његошев “Горски вијенац” поручујући: “Нека се над Црном Гором развеје мрак и нека засија светлост, радост и мир”.

“Нека се мир шири концентричним круговима и обасјава читаву Црну Гору”, завршио је патријарх српски обраћање устоличеном митрополиту.

Митрополит Јоаникије устоличен у Цетињском манастиру

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије у Цетињском манастиру устоличен је на литургији коју је служио патријарх српски Порфирије.

Патријарх српски уз окупљено свештенство узвикнули су “Достојан” чиме је завршен свечани чин устоличења.

“Молећи се за мир свих, мир целог света, а највише за мир овога града, управо сам устоличио новог митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у Цетињском манастиру. Достојан!”, објављено је на Инстаграм профилу патријарха српског.

Званична информација о устоличењу митрополита Јоаникија објављена је и на сајту Српске православне цркве.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(РТС, 5. 8. 2021)

Почело устоличење на Цетињу, сукоби полиције и демонстраната

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије хеликоптером стигли из Подгорице на Цетиње. Епископи, који су кренули на устоличење, вратили су се у Подгорицу

Цетиње – Церемонија устоличења митрополита црногорског почела је у манастиру Светог Петра Цетињског на Цетињу. Како је пренео Танјуг, патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије хеликоптером су стигли из Подгорице где је поглавар СПЦ синоћ служио литургију.

Епископи, који су кренули на устоличење, вратили су се у Подгорицу, јавља репортер Танјуга.

Аутобус којим су кренули за Цетиње, заустављен је на барикадама пред тим градом.

Епископи ће литургију служити у Храму Васкрсења Христовог, у Подгорици.

Барикаде на прилазима Цетињу (Фото: Бета/АП)

Грађани који се противе устоличењу на Цетињу окупили су се рано јутрос, већ око пет сати, на Дворском тргу.

Полиција је интервенисала и раздвојила окупљене грађане у више група. Како јавља ТВЦГ, сузавац је бачен више пута, а бачене су и шок бомбе.

Поново су летеле каменице, стаклене флаше, петарде, након чега је полиција реаговала.

Како преносе „Вијести”, десетак полицијских комбија је на путу ка Цетињу. Ка Цетињу се крећу и багер и двоје ватрогасних возила.

На полицију на Цетињу је бачен „молотовљев коктел“, саопштено је из кабинета председника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића.

У изјави достављеној подгоричким Вијестима, из кабинета је званично саопштено да су демонстранти наводно без икаквог повода на више локација напали полицију.

Полиција на Белведеру још не интервенише, а један од демонстраната који носи мегафон казао је да их „нападају с леђа” и да су пале барикаде на кружном и код Аџића.

Полиција је позвала грађане на Градском тргу да се повуку, након чега је испалила сузавац.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 9. 2021)

Мило Ђукановић на Цетињу: Устоличење може да се обави на другом месту

ЦЕТИЊЕ – Председник Црне Горе поновио је на Цетињу, где се вечерас придружио протесту против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, да устоличење не треба да се обави на Цетињу већ на другом месту и поручио „да се нада да ће Српска православна црква на крају урадити оно што је разумно и логично”.

Мило Ђукановић на Цетињу (Фото: Инстаграм)

„Та црква (СПЦ) има пуно храмова широм Црне Горе, укључујући и онај највећи у Подгорици. Тако да на другом месту могу да обаве тај посао, а не могу да то раде на силу, уз угрожавања права и слободе грађана пријестонице”, рекао је Ђукановић, преноси Победа.

Оценио је да такав приступ СПЦ није добар и да може имати последице.

„Чак и када би то неком пошло за руком, он би се овде увек морао осећати као неко ко је насилно остварио неку своју жељу. Ко је силовао на неки начин престоницу и њене грађане. Зато мислим да је то погрешан приступ и зато мислим да ће то ипак доћи до свести оних којима смо послали толика упозорења ових дана и да ће на крају урадити оно што је разумно и логично”, поручио је Ђукановић, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 9. 2021)

Ухапшен Веселин Вељовић, саветник Мила Ђукановића

ПОДГОРИЦА – Потпредседник Владе Дритан Абазовић потврдио је кратко подгоричким Вијестима да је ухапшен Веселин Вељовић, саветник црногорског председника Мила Ђукановића.

Веселин Вељовић (Фото: Бета)

Вељовић је виђен како га полиција спроводи у полицијски ауто.

Вељовић је раније данас започео напад на полицију током протеста против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, пренео је Танјуг.

Снимак тог напада је на Твитеру објавио Абазовић.

У Цетињском манастиру за данас је планирано устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, чему се противи група демонстраната, предвођења ДПС-ом Мила Ђукановића, тражећи да се та свечаност обави ван Цетињског манастира.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

11 replies

  1. Јадно Цетиње, Богом привилеговано због Митрополије и Манастира, Његоша и Ловћена, постало је жртва политике мафијашког режима који се батрга пре одласка у црни део историје ЦГ.
    Цетињани сада могу слободно да оду на службу у свој манастир, у своју миленијумску цркву.
    Цетиње може да буде верско средиште и бисер туризма ако се очисти од комунистичког отрова и врати Капелу где јој је место.

    34
  2. Ако прође данашњи дан без већих инцидената и разбијених глава, а требало би, епилог ове приче биће више него повољан.
    А ситуација није била безазлена. Имали смо данима острашћену реторику и хушкање дружине клептомана оличене у бившем монтенегринском режиму, и једну србомржњом задојену руљу, гомилу индотринисаних грла, гдје се тражио само повод за немире и насиље, циљ оних који су хушкали руљу и јесте изазвати хаос, немире и крвопролиће, епилог у разбијеним главама и крвопролићу био би њихова побједа.

    И науми те багре која предано ради на сатирању српства, барем за сада се нису остварили.
    Јучер у Подгорици величанствене сцене испред Храма Христовог Васкрсења, једна спокојна атмосфера, окупила се сила вјерујућег свијета, да не лицитирамо бројкама, али довољно је погледати снимак, мноштво српских застава, много тога узвишеног без и једне једине мрље.
    И данас су и СПЦ али и други који су стали против оних који би сатирали српство, бии дорасли изазову. Акције полиције по околним путевима као и наводна употреба багера зарад деблокаде путева бејаху фингиране радње како би се одвратила пажња и енергија разуздане руље, у супротом би се руља устремила на сам цетињски манастир, гдје би било теже контролисати наелектрисану ситуацију. И наравно да није постојала намјера да свештенство у оваквом хаосу крене аутобусима из Подгорице на Цетиње. То би била само прилика олошу да изазове још већи хаос.
    Патријарх и митрополит су довезени хеликоптером, свакако ваља похвалити све који су у тој мисији имали улогу, посебно припаднике специјалних снага из које год српске државе били на прфесионално одрађеном задатку,. Устоличење новог митрополита је обављено у сједишту митрополије како то већ ред налаже. И да није, ништа страшно, могло се обавити и у Подгорици, но то би они који хушкају, Мило и дружина као и њихови медији, прикзали као некакву побједу и како је „одбрањено“ Цетиње од великосрпске окупације. Шта да се ради, и о томе, да та багра не ликује, ваља водити рачуна.

    Оно што је важно, најважније, устоличење је обављено, устоличен је достојан митрополит, мир је сачуван, прошло је без већих немира и без крвопролића, нису продубљене постојеће подјеле, ово није побједа ни Срба у Црној Гори,ни СПЦ, али јесте пораз оних који су данима хушкали руљу и којима циљ бјеше изазивање хаоса и крвопролића.

    34
  3. ДОСТОЈАН ! Добри владико, благородни митрополиту, изведи сад стадо своје на пашу Господњу, кроз молитву разговори Свете Петровиће и Василија Светог, пушти благослов, пошкропи њиме Србље верно… Међ’ људима, Ти си, Јоаникије благи, уздање моје…
    П.С.
    Како се само онај ****** *****, издајник злогуки, вучић, већ јутрос излануо и лануо на својем скотском језику колико је демонски дубоко уплетен у забрану устоличења са милом гњидом, селаковићем, дританом, гојком и свеколиким црно – горцима, црно – србима и црвено – кужним брозовићима, али Бог све види, Богу је све могуће, па и блага вест у Србља несрећног…ДОСТОЈАН !

    20
    12
  4. Мило је у овој партији додатно изгубио, иако је чак и лично сишао на улицу. Али, тамо је од целе Црне Горе било само неколико дедетина хулигана, покоји ДПСовсц и пар локалних будала. Готов је.

    Здравко може да накриви капу! Смирено и сигурно је провео државу кроз ову кризу и изашао као победник, вешто управљајући системом, уз изузетно уметену употребу силе, без претеривања у било чему. Честитке за све то!
    Црква је пиднела највећу жртву, као што јој и следује, морала је један свечан чин да сведе као да је под окупацијом.

    Цетиње може да се врати у нормалу ако нађе себе у миленијумском континуитету и, као једини град ван обале вредан посете, пистане верска и туристичка мека – има Манастир, Митрополију, Петра Цетињског, Његоша, Ловћен и Капелу коју мора да обнови, Двор и музеје, одличан положај у планини изнад Боке.
    Само да се отресе коминизма и милогорства.

    21
    1
  5. Чудо да тако побожан човек, каквим се непрекидно представљате, може толико да мрзи и да „на својем скотском језику“ пише грозоморне неистине.
    Проверите, Вучић није ометао устоличење митрополита Јоаникија, већ је послао припаднике САЈ-а да заштите и њега и Патријарха, и да без трагичних последица обаве тај свечани чин.

    16
    13
  6. Уз дужно поштовање, безимени бранитељу скотског језикословца, Вама се нећу исповедати и своје покајање приносити, макар и били припадник САЈ -а. Ја се не представљам, јесам оно што јесам. Топло препоручујем не читање мојих коментара ако тлење Вашу побожност и веру у вучића.

    19
    10
  7. Будите оно што јесте, нико вам не брани.
    Само, није лепо бити лицемер.
    Кад сте искрени: док се Богу молите или док псујете као ко.ијаш?

    12
    15
  8. Гост на гозби

    Гост
    На гозбу
    Добродошао
    Ваистину

    Гладан
    Жедан
    Засужњен
    Ваистину

    Љубављу нахрањен
    Истином напојен
    Слободом дарован
    Ваистину

    Гост се гости
    На гозби
    Домаћин служи
    Ваистину

    Момчило

    11
    1
  9. @Зоран Николић ( Ваљево )
    Једнако искрено молитву сричем и “ вучићу педеру ! “ вичем.
    Не псујем већ дуго, али презирем вучића и снс секту, те када о њему и њој говорим, говорим језиком дубоког презира. Лицемерно говорим истину, то је већ оксиморон… За крај, са које год стране да сте дошли на мој коментар, са младине или младожењине, промашили сте шатру…

    13
    7
  10. Није то оно старо Цетиње, ови су потомци оних ђевојчина из вабрике опанчина. Али, увехнуло је монтенегринско цвиеће крвацко црљено.

  11. Ма јасно, ви још нисте изашли из шатре жутих Ђинђића, Тадића и …туњавог 🙂
    Али, ко ће с вама и Мариником Ђилас!

    6
    10

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading