Бошњачко национално вијеће против химне „Боже правде” на почетку школске године

Текст химне, али и грб Србије не одражавају стварну националну структуру државе, наводе из Бошњачког националног вијећа

Почетак школске године у Србији уз интонирање државне химне, 2021. (Фото: Драган Мујан/Нова С)

Бошњачко национално вијеће (БНВ) сматра да налог министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића да школска година отпочне интонирањем химне „Боже правде” представља „непоштовање различитости и провокацију несрпских народа”.

У саопштењу на сајту БНВ наводи се да актуелну химну Србије Бошњаци не доживљавају као државну, већ националну химну српског народа и позивају све управе образовно-васпитних установа да школску годину отпочну достојанствено, поштујући различитости, „без провокација деце и наставника бошњачке националности”.

„Бошњаци Санџака су цивилизован, културан, мирољубив европски народ који је аутохтон на овим просторима. Народ који вековима показује настојање да живи у миру са свим осталим народима и да поштује државу у којој живи уз очекивања да држава узвраћа поштовање и уважава Бошњаке и њихова осећања. Поштовање је двосмерни процес, бићете поштовани у истој мери у којој поштујете друге, па се налог министра да школска година отпочне интонирањем српске химне сматра непоштовањем различитости и провокацијом несрпских народа”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Изјава групе интелектуалаца: Поздрављамо одлуку да нова школска година почне уобичајено

Додају да се поштовање државе према народима који живе у њој исказује у свим областима деловања, а нарочито кроз државне симболе и знаменитости.

„Текст химне, али и грб Србије не одражавају стварну националну структуру државе и у њима се Србија не може препознати као мултиетничка и мултиконфесионална земља, што у стварности она јесте”, наводи БНВ.

БНВ сматра да би Ружић, као први потпредседник Владе Србије, требало да покрене иницијативу да се усвоје нови државни симболи који ће једнако уважавати све народе и мањине у Србији и који ће код све деце резултирати осећајем припадности и љубави према држави.

„Химна ‘Боже правде’ одраз је искључиво српског идентитета и свесрпског животног простора искључујући све остале народе, па је за Бошњаке она неприхватљива”, поручује БНВ.

Ружић је недавно најавио да ће школска година почети 1. септембра у свим школама интонирањем или извођењем државне химне „Боже правде”, што је први пут у историји.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Нечувено. Има ли овде државе да одговори на ову провокацију?

    19
  2. Mrš iz države ako vas vredja njena himna i zastava!!!
    Izmislili juče da postoje a danas se vredjaju…mrš!!

    17
  3. pa sto se ne pjeva ringe,ringe,jaja – svi se nesto probudili,svakom nesto smeta..pa jeste li vi skupa svjesni da u blizini vase uvrijedjene nacionalnosti umire od gladi?

    11
  4. U dužem periodu svoje autohtonsti verovali su u tog istog boga koji im sada u himni najviše smeta! Može biti da bi trebalo promeniti i ime države, jer ne izražava dovoljno multietičnost i multikonfesionalnost! A podsećamo i da konfesija nije državna stvar! Osim toga, kada je ta himna stvarana, oni se nisu nazivali tako kao sada, niti se smatrali posebnim narodom! Kod njih je nacionalnost vrlo promenljiva kategorija, stariji pamte nekoliko! I, nekako ispada svima nešto smeta, samo se niko ne pita smeta li nešto onoj prezrenoj većini – autohtonim Srbima, koji se behu ovamo naselili pre petnaestak vekova, tj. onima koji su ostali to što su i tada bili, nisu presvlačili košulje malo-malo, pa sad smetaju onima koji su se često predomišljali o tome šta su!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading