Јапан суспендовао још милион вакцина „Модерна”

Најновија обустава употребе те вакцине је уследила након извештаја јапанске владе да су две особе умрле пошто су примиле „Модернине” вакцине које су припадале касније суспендованој серији

Вакцина Модерне (Фото: Ројтерс)

Проблеми са контаминацијом вакцина „Модерна” против ковида-19 у Јапану додатно су се продубили суспендовањем још милион доза те вакцине пошто су стране супстанце пронађене у више серија, а две особе преминуле.

Црна супстанца пронађена је у бочици са „Модернином” вакцином у Гунми, изјавио је званичник из те јапанске префектуре, док су у Окинави црне материје уочене у шприцевима и бочици, преноси агенција Ројтерс, a јавља Танјуг.

Истовремено, откривена је ружичаста материја у једном другом шприцу.

Најновија обустава употребе те вакцине је уследила након извештаја јапанске владе од суботе да су две особе умрле пошто су примиле „Модернине” вакцине које су припадале серији која је касније суспендована.

„Према мом мишљењу, мало је вероватно да је контаминација страним супстанцама довела директно до изненадних смрти”, изјавио је Такахиро Киношита, лекар и потпредседник групе за информације о вакцинама Cov-Navi.

Наводи, међутим, да су дефинитивно потребна даља истраживања како би се проценила штетност појединих спорних доза.

Јапан је већ претходно обуставио употребу 1,63 милиона доза „Модерниних” вакцина, што значи да се са најновијом акцијом број суспендованих вакцина попео на више од 2,6 милиона доза.

Обустава употребе ових вакцина долази у тренутку кад се Јапан бори са заразнијим делта сојем корона вируса, и са више од 25.000 нових инфекција дневно.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар