Француска, Грчка, Немачка: Протести против корона мера

Више од 150.000 демонстраната поново је протестовало у бројним француским градовима због увођења такозване здравствене ковид пропуснице, што је мањи број него претходних недеља

Извор: НСПМ

На протестима, организованим седму суботу заредом, било је око 158.000 учесника, а пре недељу дана 175.000, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Широм Француске је било око 200 протестних скупова, од којих четири у Паризу, где су демонстрирали и противници вакцинације против коронавируса и здравствене пропуснице, уведене почетком августа.

Међу транспарентима је био и један с натписом „Добродошли у Контролистан“.

Здравствену пропусницу, неопходну за улазак у угоститељске објекте, музеје и на спортске и културне догађаје, може да добије особа која је у потпуности вакцинисана против коронавируса, излечена од заразе или недавно негативно тестирана.

Француска: Ресторани и други пословни објекти саботирају правило о корона пропусницама

Упркос протестима на којима се данас окупили људи свих генерација и различитих друштвених слојева, анкете показују да већина Француза подржава увођење здравствене пропуснице.

Противници оштрих мера уведених због коронавируса негодују због ограничења, за која тврде да представљају удар на основне слободе. Здравствену ковид пропусницу критиковали су многи, тврдећи да се њом индиректно уводи обавезна вакцинација против корона вируса.

Према данашњим подацима, око 72 одсто Француза примило је најмање једну дозу вакцине, док је у потпуности вакцинисано 64,5 одсто.

(Н1/НСПМ, 28. 8. 2021)

Атина: Око 7.000 људи протестовало против обавезне вакцинације здравствених радника

Пред крај протеста на Тргу Синтагма, на којем су говорници критиковали планове владе Киријакоса Мицотакиса да уведе обавезну вакцинацију за здравствене раднике и ученике

Извор: НСПМ

Око 7.000 људи протестовало је данас у центру Атине против обавезне вакцинације здравствених радника против корона вируса, која ступа на снагу у среду. Више од 5,7 милиона од 10,7 милиона становника Грчке у потпуности је вакцинисано, али је ширење делта варијанте у земљи забрињавајуће.

Више хиљада Грка, противника вакцинације против корона вируса, протестовало је у недељу увече у Атини, а пред крај скупа је дошло до жестоких сукоба дела демонстраната и полиције.

Пред крај протеста на Тргу Синтагма, на којем су говорници критиковали планове владе Киријакоса Мицотакиса да уведе обавезну вакцинацију за здравствене раднике и ученике, младићи гађали полицајце флашама, петардама и молотовљевим коктелима.

Полиција, која је проценила да се окупило између 7.000 и 8.000 демонстраната, употребила је сузавац, шок бомбе и водене топове.

Извор: НСПМ

У Солуну је у недељу увече протестовало више од 10.000 противника обавезне вакцинације који су се мирно разишли на крају скупа.

„Лудо је што су ми наредили да престанем да радим јер одбијам да се вакцинишем док месецима помажем у борби против епидемије и радим у веома тешким условима“, рекао је возач хитне помоћи Цристос Бакакиос.

Медицинска сестра Лина истиче да ће се „грчки здравствени систем урушити ако се свим здравственим радницима који одбију вакцинацију нареди да престану са радом“.

„Болнице су већ преоптерећене, то нема смисла“, додала је она.

У Грчкој је потпуно вакцинисано 5,7 од 10,7 милиона становника, али последњих недеља долази до скока броја нових инфекција и хоспитализација.

За то је највише заслужан изразито заразни делта сој корона вируса, а нове инфекције су махом регистроване код невакцинисаних.

У среду, 1. септембра истиче рок за вакцинацију здравствених радника, који ће бити суспендовани са посла ако одбију да приме вакцину. Да би присуствовали настави, ученици морају да буду вакцинисани до 13. септембра када школе почињу са радом, док наставници не морају.

(Бета/НСПМ. 29. 8. 2021)

Берлин: Упркос забрани, хиљаде грађана на другом дану протеста против мера Владе уведених због корона вируса

Хиљаде противника мера уведених због корона вируса у Немачкој поново су изашле на улице Берлина, кршећи забране организовања неколико таквих скупова

Извор: НСПМ

Демонстранти су шетали улицама неколико берлинских насеља, на којима је размештено више од 2.000 полицајаца.

Полиција је забранила одржавање више од десет планираних протеста током викенда, укључујући онај у организацији покрета Кверденкер, највидљивијег у противљењу оштрим мерама. Тај покрет са седиштем у Штутгарту успео је да уједини противнике вакцинације, негаторе постојања корона вируса и десничарске екстремисте.

Суд је дозволио само један протест, за који је пријављено учешће 500 људи.

Хиљаде Немаца су и јуче протестовале у Берлину, такође кршећи забране окупљања, а одржан је и масован контра протест, чији су учесници подржали мере владе уведене ради сузбијања заразе.

Полиција је јуче употребила сузавац да растера демонстранте који нису желели да оду након окончања протеста.

(Бета/НСПМ, 29. 8. 2021)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading