Нови Зеланд: Пријављен први смртни случај повезан са примањем Фајзерове вакцине

Ово је први случај на Новом Зеланду да је смрт наступила неколико дана након вакцинације Фајзеровим препаратом, наводи се у саопштењу

Фото: Спутњик/Владимир Трефилов

На Новом Зеланду пријављен је први смртни случај повезан са примањем вакцине против ковида 19 америчке компаније “Фајзер”.

Министарство здравља објавило је информацију након ревизије независног Одбора за безбедност вакцина против ковида-19 о смрти жене после имунизације. У саопштењу није објављена старосна доб преминуле.
У саопштењу се истиче да Одбор сматра да је жена умрла од миокардитиса који је познат као ретка последице „Фајзерове“ вакцине.

Миокардитис је упално обољење мишићног слоја срца који утиче на способност органа да пумпа крв и може да изазове промене у раду срца.

„Ово је први случај на Новом Зеланду да је смрт наступила неколико дана након вакцинације Фајзеровим препаратом“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је случај пребачен патологу и да узрок смрти још није утврђен. Независни одбор сматра да је миокардитис, вероватно узрокован вакцинацијом.

Нови Зеланд је до сада привремено одобрио вакцине против ковида 19 „Фајзер/Бионтек“, „Јансен“ и „Астра Зенека“, али је „Фајзер“ једина доза која је одобрена за имунизацију становништва.

Нови Зеланд се бори против епидемије делта соја вируса корона након што скоро шест месеци није било ниједног случаја заразе.

У протекла 24 часа на Новом Зеланду су заражене 53 особе, а почетком месеца уведена је блокада како би се спречило ширење делта соја вируса.

Опрема: Стање ствари

(Срна/НСПМ, 30. 8. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading