Митрополит Јоаникије: Да ли треба да оне који ме трују мржњом питам где ћу се устоличити

Ко неће да узме мир Божји, онда ће узети проклетство Светога Петра. И ја их упозоравам да не срљају на проклетство. И опет понављам, ја се њих одрећи не могу, то су моја браћа, поручио митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије (Фото: MCP)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије данас је поруку противника његовог устоличења на Цетињу назвао подмуклом и тужном, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске (МЦП).

“А гдје бих се ја то друго устоличио? Хоћу ли њих да питам гдје ћу се устоличити, њих који ме трују мржњом свакодневно. Али, лако је мени све то. Знам како је прошао мој претходник. Он је мученик био за тридесет година своје архијерејске службе у Црној Гори, живи мученик и паћеник. Али је био Божји човјек, па је то носио. Имао је увијек осмијех величанствени. Као да те сунце грије са његовога лица. А знамо колико је патио. Ја знам, свједок сам”, истакао је Јоаникије који је како се наводи на сајту МЦП данас служио литургију у манастиру Морача, поводом Успења Пресвете Богородице, славе тог манастира.

Устоличење Јоаникија планирано је за 5. септембар у Цетињском манастиру.

Јоаникије је данас поручио да “неће нигдје друго да тражи свој трон мимо онога који је Господ и Свети Петар Цетињски утврдио”.

“То је онај трон који припада овој Митрополији и Српској православној цркви. То је светосавски трон”, рекао је Јоаникије.

Митрополит Јоаникије: Мене не шаље црква Србије, мене не шаље ниједна држава, већ Српска православна црква

Додао је да такође није хтио да одлаже устоличење.

“Јер, нико нема то право да тражи од нас. Али смо, да бисмо допринијели колико год можемо да не буде сукоба, свађе и граје и, не дај Боже, чега још горега, учинили све да се ова свечаност обави по закону хришћанскоме а да буде скромна. И позивамо све на мир, на скромност и на братску љубав. И надам се да разумијете, јер нијесмо хтјели ни другу ствар да допустимо: да се овај искључиво црквени догађај и чин подређује било којој политици, нити да се за њега везује и лијепи политика, нити да му се даје другачији значај од онога што он има”, казао је Јоаникије

Он је рекао да “није тачно да је забрањено народу да учествује у свечаности”.

“Само смо замолили народ да дођу представници свих црквених општина у Црној Гори, цијело свештенство и да се, наравно, тога дана врше службе Божје, јер је то догађај за цијелу Цркву, по свим градовима у Црној Гори, да се прослави тај догађај. Долази нам Његова Светост Патријарх српски, новоизабрани, господин Порфирије кога ћемо свечано дочекати у Подгорици, наравно и на Цетињу. Долазе нам и гости из других помјесних цркава и то је нама велика част”, казао је Јоаникије.

Поручио је да би то, “да је среће, била част и за Цетиње”.

“Долазе им благослови Јерусалимске патријаршије, Руске православне цркве и светога Кијева, Бугарске и осталих православних цркава. Видјели су људи и хоће да дођу. Потврдили су и бискупи Римокатоличке цркве са Приморја, јер сам и ја био на устоличењу бискупа которског. И људи хоће да нам се на такав начин одуже и подрже нас. И хвала им за то. Позвали смо и представнике других вјерских заједница у Црној Гори, и доћи ће. И треба лијепо да их дочекамо. И да буде мирно и лијепо на Цетињу”, поручио је митрополит црногорско-приморски

Он је казао и да су учинили све што је било могуће за мир.

“Ако неће мир, онда ће узети проклетство. А ко неће да узме мир Божји, онда ће узети проклетство Светога Петра. И ја их упозоравам да не срљају на проклетство. И опет понављам, ја се њих одрећи не могу, то су моја браћа. То је мој род и мој народ. А они нека чине што им драго, и како их њихова памет и савјест уче”, поручио је Јоаникије.

Митрополит Јоаникије: Устоличење 5. септембра на Цетињу

Он се како се наводи на сајту МЦП “осврнуо на своје предстојеће устоличење”.

“Била је велика хајка да се то право, не само мени него Цркви и православном народу у Црној Гори ускрати од некаквих дружина које се појављују као печурке послије кише. Али знамо и те печурке: нијесу дуготрајне. И то ће нестати. Односно, људи ће схватити и разум ће преовладати, и братска љубав. Тако ће заблистати ново лице Црне Горе”, поручио је Јоаникије.

Рекао је да је “све то доживљавао с болом, јер смо то и до сада гледали”.

“То су братски раздори у Црној Гори. И колико су год они били гласнији, ми смо све више ћутали да ничим не допринесемо тој граји и тој свађи. И нијесмо се свађали ни са ким, нити ћемо се свађати. Али, наравно, не можемо одустати од онога што је дато нашој светој Цркви од Светога Саве па до дана данашњега”, поручио је Јоаникије.

Казао је и да “никада није коначно упражњен трон митрополита црногорско-приморских од Светога Саве до дана данашњега”.

“Ја сам 56. изабрани митрополит црногорско-приморски. Наравно, рачунамо све од Епископије зетске коју је основао Свети Сава па до дана данашњега, а 41. који се устоличава на Цетињу. И ако је и један континуитет и једно право јасно у Црној Гори то је јасно. Коме то право припада? Припада, не мени него мојој Цркви која ме је послала”, казао је Јоаникије.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 28. 8. 2021)

Саопштење за јавност поводом предстојећег устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија

Цетиње, 27. август 2021.

Цетињски манастир

Млетачки путописац Марјан Болица објавио је 1614. године „Опис скадарског санџаката“. У том аутентичном спису и важном историјском извору, Болица, између осталог, описује и Цетиње с почетка 17. вијека, па ће тамо рећи за митрополита на Цетињу, како он столује у Цетињском манастиру и како је „духовни владар свих становника Црне Горе” који „над собом признаје само власт Пећког патријарха”. А за самог Пећког патријарха, исти Болица каже да његовој духовној власти подлијежу „сва Србија, затим Подгорица, Црна Гора и Жупа. Међу тим земљама је и Котор…”

Овај историјски запис налази се тачно на пола временског пута од 13. вијека и доба Светог Саве, оснивача првих православних епископија са домицилним свештенством, на територији данашње Црне Горе, до нас данашњих православних хришћана у Црној Гори, који са великом радошћу дочекујемо свог Патријарха.

Не разумијемо, али не оспоравамо право неких грађана Црне Горе да наставак ове, очигледно вјековне и добро утемељене црногорске традиције, доживљавају као „атак“ на Црну Гору, њену слободу и слично. Јасно је да у најављеној и планираној цетињској свечаности нема ниједан нови детаљ који би се косио са досадашњом освештаном црквеном праксом у Црној Гори, па је неприхватљиво и неоправдано да се овом вјерском чину приписује било какав политички карактер, како то чине поједини партијски активисти, који ових дана подижу тензије међу браћом и предњаче у јавним протестима против устоличења, покушавајући да Цркви и њеном вјерном народу угрозе и оспоре основно људско право и слободу вјере.

Шта год у овом тренутку мислили морамо схватити и прихватити чињеницу да је Црна Гора држава свих нас. У њој нема већих или мањих Црногораца – него, ваљда, по свему и у свему, само и једино – равноправних грађана. Европска, секуларна и грађанска Црна Гора не смије да се темељи на мржњи и искључивости, него на њеном Уставу и законима. Чувајући секуларни карактер и уставни поредак Црне Горе Српска Православна Црква, њени епископи, свештеници и вјерни народ у Црној Гори показали су одлучност, храброст али и јеванђељску мудрост и одговорност у свим досадашњим друштвено осјетљивим тренуцима којих, нажалост, није било мало. Својим хришћанским ставом и дјеловањем Црква се пројавила као кључни фактор мира и стабилности у Црној Гори, али, у исто вријеме, показала је висок степен грађанске и демократске свијести.

Патријарх Павле хиротонише у епископски чин Јоаникија (Мићовића), Цетињски манастир, 3. јуна 1999. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Користећи Уставом и законима загарантована права на слободу вјере, а следујући вјековни континуитет устоличења црногорских митрополита у трон Цетињског манастира, Митрополија црногорско-приморска организоваће устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу у раније најављеном термину – недјеља, 5. септембар 2021. године. Желећи да дамо максималан допринос миру и стабилности Црне Горе, поштујући епидемиолошке мјере, одлучили смо да се устоличење обави под сводовима Цетињског манастира, на литургијском сабрању којим ће началствовати Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије, уз саслужење епископа из наше и других сестринских Цркава са свештенством и уз присуство представника црквених општина из Црне Горе. Дакле, овај догађај обавиће се без раније планираног свенародног сабора испред Цетињског манастира.

Устоличење Митрополита је радост цијеле Цркве па позивамо свештенство да са вјерујућим народом тога дана у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске литургијски и са благодарењима Богу прослави овај догађај. За све оне који остану у својим домовима Радио телевизија Црне Горе и Митрополија црногорско-приморска обезбиједиће директан телевизијски пренос из Цетињског манастира.

Не мања радост и благослов за све вјернике у Црној Гори представља и прва посјета Патријарха српског Порфирија Митрополији црногорско-приморској. Све оне који желе да лично дочекају Патријарха Порфирија и приме његов патријарашки благослов, а знамо да је таквих велики број, позивамо да узму учешћа у свечаности која ће се, дан раније, у суботу 4. септембра са почетком у 18 часова, због тренутне епидемиолошке ситуације, одржати на отвореном испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Угледајући се на Светог Петра Цетињског, миротворца и чудотворца, који је сав свој живот посветио мирећи завађену браћу, ни ми нећемо никада престати да позивамо и себе и све наше ближње, укључујући и оне који мисле другачије од нас, на мир, слогу, праштање и помирење, учећи се од  апостола народа Павла који нам заповиједа да „са сваком смиреношћу и кротошћу, са дуготрпљењем, подносимо један другога у љубави“. (Еф. 4, 1-2).

Јован Маркуш: Православни вјерници се не одричу својих 56 владика у досадашњој историје Зете и Црне Горе

Нека се овим свечаним чином устоличења Митрополита црногорско-приморског Јоаникија усели мир и духовна радост у свако срце, у сваки дом и породицу, и вјерујућу и невјерујућу, и у оне који нас мрзе и у оне који нас воле. Да се мање свађамо а што више разговарамо, да једни друге чујемо и разумијемо, а онда да се братски загрлимо и измиримо. Тада ће благослов Божији и Светог Петра Цетињског бити на свима нама, нашим потомцима и цијелој Црној Гори! Амин, Боже дај!

Из Митрополије црногорско-приморске



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ко може да се на Цетињу супротстави или остане глув на овакве речи митрополита!

    Не верујем да ће 5. септембра бити инквизитора. Не верујем да су као људи толико застранили, иако су мени једина позната држава која је своје име превела на страни језик.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading