Политика: Део зелених киловата и даље ћемо плаћати најскупље

Реч је о струји из 15 електрана која ће коштати скупље јер се продаје по фидин тарифама које не постоје већ две године, уместо да се цена договара на аукцији где је она нижа

Фото: А. Васиљевић

Домаћинства у Србији око 3,5 милиона бројила наставиће и наредних 12 година да плаћају зелене киловате по фидин тарифама (откупна цена струје из обновљивих извора енергије) чак и за оне објекте који ниси били изграђени до важења овог прописа односно до 31. децембра 2019.

Још је интересантније да ће ти киловата бити најскупље плаћени, што није требало да буде тако. Само да се Министарство енергетике придржавало Уредбе о фидин тарифама коју је само донело, а која је укинута последњег дана децембра 2019. и од тада нико нови није требало да добије ову тарифу за електрану.

Према члану 108 новог Закона о обновљивим изворима енергије привремено повлашћени произвођачи који су стекли статус пре 31. децембра 2019. ипак су добили могућност да им се зелена струја откупљује по фидин тарифама, иако до тада нису изградили електране. Да се поштовао члан 108 сви домаћи и страни инвеститори који су планирали да граде ветропаркове, мини хидроелектране, соларне паркове морали  су по закону да иду на аукцију и договарају откупну цену зелене струје. С тим што је откупна цена предвиђена фидин тарифама на аукцијама увек највиша, па би, дакле, све друго што би се на аукцији договорило значило јефтиније зелене киловате за све нас који ту струју плаћамо.

Циљ увођења аукција као што је Министарство енергетике најављивало и био је управо то да се зелени киловати откупљују по нижим ценама од фидин тарифа. Очигледно је да је неко хтео да „учини” потенцијалним инвеститорима да и даље најскупље продају струју ЕПС-у, а да сви грађани то плаћају. Јер када је из туђег џепа никад није скупо.

Политика: Струја за поједине привреднике поскупљује и 55 одсто

Примера ради ако је откупна цена по фидин тарифама за ветар 9,20 евроценти по киловат-сату на аукцији би могла бити седам-осам евроценти. Или хидроелектрана до 0,2 мегавата инсталисане снаге где је подстицајна откупна цена 12,40 евроценти могла је такође бити далеко нижа.

Поставља се питање зашто Министарство енергетике није поштовало прописе који важе од 1. јануара 2020. и све оне који још граде, или тек имају намеру да то чине, упуте на аукцију и тако им дозволе да договарају цену струје. На страну што су пре годину и по дана исте те накнаде за фидин тарифе поскупеле са 0,093 динара по потрошеном киловат-сату на 0,437 динара.

Упитани зар не би било логично да само они који имају статус повлашћеног произвођача, (значи готова, изграђена електрана) до 31. децембра 2019. добију право на фидин тарифе, а они који их нису изградили до тада да сачекају аукције и тамо договоре цену у Министарству енергетике за „Политику” одговарају: „Да се нисмо определили за овакво решење, створила би се лоша и несигурна инвестициона клима, јер улагачи који су стекли одређена права морају да имају и могућност да их остваре.”

На питање које компаније користе ово право, односно колико је њих добило статус повлашћеног произвођача у ресорном министарству одговарају да је 15 електрана укупне инсталисане снаге 12,982 мегавата, обезбедило право на подстицајне мере у складу са Уредбом о подстицајним мерама за производњу електричне енергије из обновљивих извора и из високоефикасне комбиноване производње електричне и топлотне енергије – након укидања уредбе 31. децембра 2019.

Зашто је то урађено, ако закон прописује другачије?

Из министарства објашњавају да није реч о великим капацитетима, имајући у виду захтеве Европске уније у погледу декарбонизације чистије животне средине и енергетске сигурности. Србија се као и остале европске земље не може одрећи ниједног киловат-часа енергије произведене из обновљивих извора и из високоефикасне комбиноване производње електричне и топлотне енергије. Све је то тачно, само по којој цени.

Фото: А. Васиљевић

Упитани колико милиона евра ће бити додељено овим компанијама за подстицајне цене односно за фидин тарифе, у ресорном министарству одговарају да се у овом тренутку не може прецизно одредити колики ће износ бити исплаћен за подстицаје повлашћених произвођача који су стекли тај статус након 31. децембра 2019. године, јер то зависи од њихове будуће производње струје. Гарантовани снабдевач („ЕПС снабдевање”) на почетку сваке године објављује извештај о прикупљеним и исплаћеним новчаним средствима за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије за претходну годину.

Било како било, чињеница да је су сви потенцијални инвеститори (који нису до прописаног рока добили статус повлашћеног произвођача) знали да им следи аукција и надметање за цену за откуп зелених киловата. Осим тога, иста та Европска унија на коју се позива и ресорно министарство у својим одговорима, је још 2015. наредила укидање фидин тарифа и увођење аукција.

После свега јасно је да је то остало само мртво слово на папиру. Јер, како тумачити чињеницу да је нови Закон о обновљивим изворима енергије о којем слушамо сваки дан донет, али да је изврдан за нечије потребе.

Јасна Петровић-Стојановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading