Енглеска: Радио водитељка Би-Би-Си-ја умрла од крвног угрушка по примању прве дозе Астра Зенеке

Истрага утврдила да је Лиза Шо умрла у мају, нешто више од три недеље по примању прве дозе. Позната водитељка била здрава и у добром општем стању прије примања Астра Зенеке

Награђивана радио водитељка Би-Би-Си-ја Лиза Шо (Фото: Telegraph/Породични архив)

(Telegraph, 27. 8. 2021)

Водитељка Би-Би-Си-ја умрла је од крвног угрушка на мозгу усљед компликација по примању Астра Зенекине вакцине против ковида-19, каже се у закључку мртвозорника.

Лиза Шо умрла је у мају, нешто више од три седмице по примању прве вакцине, саопштено је у уторак у Њукаслу по спроведеној истрази.

Четрдесетчетворогодишња водитељка пожалила се на главобољу неколико дана по примању вакцине и отишла у хитну помоћ у Дараму, гдје јој је дијагностификован мождани угрушак, послије чега је пребачена на специјалистичко одјељење болнице у Њукаслу.

Истрага је утврдила да је и поред свих покушаја љекара, укључујући одстрањивање дијела лобање ради смањивања притиска, Шоова подлегла 21. маја.

Главни мртвозорник Карен Дилкс у закључку је констатовала: „Лиза је умрла усљед компликација по примању Астра Зенекине вакцине против ковида“.

Извор: N1/Ројтерс/Дадо Рувић

Патолог др Туомо Полвикоски рекао је мртвозорнику да је Шоова, позната водитељка Би-Би-Си-јевог студија у Њукаслу, била здрава и у добром општем стању прије примања вакцине.

Упитан за узрок можданог угрушка, др Полвикоски је рекао да клинички докази „упућују на закључак да је у питању вакцина“.

Истовремено, истраживачи су утврдили да је вјероватноћа стварања крвних угрушака код људи са ковидом 190 пута већа него код људи који су примили вакцину Астра Зенеке.

Универзитет у Оксфорду својим истраживањем обухватио је цјелокупно вакцинисано становништво у Уједињеном краљевству између почетка децембра и краја априла, пронашавши свега 66 случајева венских крвних угрушака на 10 милиона људи, што је један на 150 хиљада случајева.

Код људи који су имали ковид утврђено је да је ризик од крвног угрушка у венама 12.614 на 10 милиона, односно један на 800.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још:



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading