Предраг Кон: Ковид пропуснице најбоље решење, али и затварање свега је решење

Епидемиолог и члан Кризног штаба оценио да је став јавног здравља свуда у свету поводом ковид пропусница да су оне неопходне, али и да су у Србији противуставне

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Предраг Кон: Невакцинисани наставници мораће да носе маске

Епидемиолошка ситуација није баш наклоњена, јер ће се почетак школске године поклопити са високом активношћу корона вируса, па треба стриктно поштовати све предвиђене мере предложене за школске установе, нагласио је данас епидемиолог Предраг Кон.

„Данас је био важан дан и једина тема је био почетак школске године. Први пут сам видео данас тај план. У ономе што сам до сада погледао све је могуће реализовати, али тражи огроман напор. Тим који је формиран имаће пуно посла. Главна је ствар да се поштују предложене мере”, казао је Кон на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба, а преноси Танјуг.

Он је истакао да модели који су приказани показују да се креће са ситуацијом која подразумева да у школу долазе здрави и да су наставници што је могуће више вакцинисани, а ако нису, морају да носе маске.

Предраг Кон: Нормалан полазак у школу, деца старија од 12 година да се вакцинишу

„Види се да су, како схватам, маске замениле вакцинацију, што, у ситуацији када имамо вакцине које су прошле све што је неопходно по стандардима да буду примењиване као потпуно безбедне, није разумљиво. Али таква је ситуација”, рекао је Кон.

У овој ситуацији пожелео је родитељима и деци да што лепше крену у школу, да се изборимо са овом ситуацијом и почнемо да обарамо криву која иде нагло према горе.

„Главно оружје недовољно користимо, а оно је вакцина. Што више око деце има вакцинисаних, мање може дете да унесе у школу вирус”, рекао је он.

Кон је нагласио да комплетна наука стоји иза апела за вакцинацију, и да из дубине душе, сржи свога бића, жели добро деци и Србији.

(Политика, 24. 8. 2021)

Бранко Ружић: Настава 1. септембра, часови 45 минута, у опцији три модела

Ружић је представио детаљан план образовно-васпитног рада у школској години, који је усвојен на Кризном штабу, и три модела

Бранко Ружић и Предраг Кон (Фото: Танјуг/С. Радовановић)

Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас да ће ученици у школе кренути 1. септембра, а да ће часови трајати 45 минута.

Интенција је да 1. септембра у свим локалним самоуправама школска година почиње регуларно, а Тим за школе, који чине представници „Батута” и Министарства, пратиће примену мера и ситуацију, и уколико у некој средини дође до погоршања, биће предложен један од три модела, прецизирао је Ружић на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба.

Ружић је представио детаљан план образовно-васпитног рада у школској години, који је усвојен на Кризном штабу, и три модела.

Он је појаснио да постоји пет мера у школама, а први модел припадаће слободном окружењу, за све ученике, да седе заједно, носе маску само док разговарају и одговарају, да вакцинисани наставници не носе маску док не приђу ученику на 1,5 метара.

Милан Рогановић: И закон је на страни наше деце

Други модел наставе је комбинован, један дан онлајн, други дан непосредна настава, док у средњим школама то значи смену комбинованог модела на дневном нивоу, а не седмичном.

Трећи модел је за најугроженије локалне самоуправе, који подразумева за средњошколце онлајн наставу, за основце до 4. разреда комбиновану наставу од 30 минута и групе од 16 ученика, а за основце од 5. до 8. разреда смењиваће се у дану по моделу наставе, преноси Танјуг.

(Политика, 24. 8. 2021)

Предраг Кон: Ковид пропуснице противуставне, учинили смо све што је до нас

Не знам да ли ће та идеја о ковид пропусницама бити одбачена. Ту су правници, то није моја струка, једноставно не знам, рекао је Кон

Предраг Кон (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба оценио је да је став јавног здравља свуда у свету поводом ковид пропусница сличан, да су оне неопходне, али да су у Србији противуставне.

“Ми имамо проблем што не може да се спроведе, јер је по неким проценама то противуставно. О томе не могу да причам, ми испољавамо тај став буквално на свакој седници Кризног штаба поново. И сад је то било. Нема дискусије ако је нешто противуставно, а са друге стране време пролази”, рекао је Кон.

Он је поновио да екстремна поларизација становништва ником не иде у прилог.

“Не знам да ли ће та идеја о ковид пропусницама бити одбачена. Ту су правници, то није моја струка, једноставно не знам”, поновио је Кон и додао да не зна где је правни излаз.

Позив Влади Србије: Зауставите др Кона, заштитите децу од сегрегације!

Он је за ТВ Курир нагласио и да су се мењали закони у пређашњем периоду, како би неке мере могле да се спроводе и контролишу.

“Клизава је ситуација, тврдим да је у овом тренутку то најбоље решење, али и затварање свега је решење”, закључио је члан Кризног штаба.

(Спутњик, 24. 8. 2021)

Наслов, међунаслови и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading