Мондо: Епл већ две године шпијунира мејлове својих корисника

Епл даје назнаке да су поред електронске поште скенирали и друге податке, али се не наводи о којим подацима се ради

Извор: SMARTLIFE/UNSPLASH/MARTEN NEWHALL

Током суђења између компанија Епл и Епик на површину је испливала електронска преписка у којој Епл потврђује да је од 2019. године тајно шпијунирао мејлове својих корисника у потрази за дечјом порнографијом.

Епл је ово признао, правдајући се разлогом сличним ономе за најављене промене које се тичу  скенирања фотографија с циљем лоцирања неприкладног садржаја. У електронској преписци се наводи и да ајКлауд фотографије и ајКлауд резервне копије нису били обухваћени надгледањем.

Велики брат гледа више од две године

Увидом у електронску преписку коју је Епл морао да објави током поменутог суђења наводи се да Епл потврђује да више од две године скенира прилоге електронских порука својих корисника у потрази за неприкладним садржајем, никог при том не обавештавајући. Ово је могуће јер Еплова електронска пошта није шифрована, па је процес скенирања мејлова који иначе пролазе кроз Еплове сервере само допунски корак који није било тешко применити.

Није скенирана само електронска пошта

Епл даје назнаке да су поред електронских порука скенирали и друге податке, али се не наводи тачно о којим подацима се ради, уз напомену да је то рађено у много мањем обиму, као и да под другим подацима не мисле на ајКлауд бекапе података. Ако вам је тако лакше.

Извор: hitechglitz.com

За интерну статистику?

Оно што још увек остаје загонетка је да ли је Епл за две године колико су се бавили овим незаконитим радњама пронашао дечју порнографију код својих корисника. Ово наводимо јер досад нисмо чули да је било ко оптужен за дечју порнографију пронађену на Епловим серверима, а уколико је тако, неко у Еплу би могао да одговара за прикривање доказа.

Питање које следи свакако је шта се дешавало за ове две године, и, ако је скенирање у потрази за дечјом порнографијом било приоритет, због чега полиција ни у једном случају није била обавештена и да ли су педофили сносили било какве санкције.

Ово говоримо у светлу изјаве директора Епла задуженог за борбу против превара, да је „Епл највећа платформа за растурање дечје порнографије“. Да ли је та статистика потекла од скенирања мејлова или нечег другог нисмо сигурни, али је јасно да ће Епл много тога морати да објасни.

Већ позната тема

У изјави Џејн Хорва, Епловог директора за приватност, из јануара 2020. године речено је да Епл користи технологију скенирања ради претраге незаконитих фотографија, и да гаси налоге уколико пронађе доказе о илегалном материјалу, без уласка у то како се обавља провјера.

Чини се да ће Епл бити на посебном тапету тужилаштва и да ће морати да објасни много тога, почев од кршења приватности корисника, преко тога ко је и како проверавао прилоге електронске поште, до тога шта се дешавало са онима код којих је пронађен спорни материјал.

Факти: Гугл објавио да престаје да шпијунира своје кориснике

Ако ништа, процес гашења налога и провјере фотографија је нешто чиме је требало да се бави полиција, а процесом казни и даљих мера тужилаштво и судство. Изгледа да се Епл овде мало заиграо полиције, тужиоца и судије, па ће бити најинтересантније да видимо како ће Еплови корисници реаговати када се лош  глас прочује.

Подсетићемо и да је Епл једна од компанија која врло често истиче приватност података својих корисника као свој највиши приоритет и границу преко које нико не сме да пређе.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 24. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading