Џозеф Бајден: Талибани се нису променили, али пролазе кроз кризу идентитета

Поводом забринутости због будућег третмана жена и девојчица у Авганистану, амерички председник рекао да „није рационално“ штитити права жена широм света војном силом

Џозеф Бајден (Фото: AP Photo/Andrew Harnik)

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да се авганистански екстремисти талибани нису променили, али да пролазе кроз кризу идентитета.

Бајден је рекао да „није сигуран“ да талибани, који су прошле недеље силом преузели власт у готово целој земљи, желе да буду „препознати као легитимна влада у очима међународне заједнице“.

Навео је и да је претња од Ал каиде и са њом повезаних екстремистичких група „већа у другим деловима света него у Авганистану“.

Авганистан: Талибани објавили кога чека смртна казна

Бајден је рекао да „није рационално“ игнорисати проблеме које те групе стварају у Сирији и на истоку Африке, где је према његовим речима њихова претња Американцима „значајно већа“.

„Треба да се фокусирамо на она места где је та претња највећа“, казао је Бајден, бранећи одлуку о повлачењу из Авганистана.

Поводом забринутости због будућег третмана жена и девојчица у Авганистану, Бајден је рекао да „није рационално“ штитити права жена широм света војном силом.

Николај Патрушев: Доласком Американаца производња дроге у Авганистану порасла 40 пута

Уместо тога, то би требало радити „дипломатским и међународним притиском“ на оне који крше људска права, додао је амерички председник.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 19. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading