Лист ,,Дубровник“ о Конавлима 1897: Дернеци у овом српском крају личе на црквена славља осталих српских народа

Дернека има у Конавлима скоро код сваке цркве, те одговарају, према томе, не само саборима, него и црквеним славама осталих српских крајева

Календар листа ,,Дубровник” из 1897. године (Извор: ИН4С)

Лист ,,Дубровник“ који је излазио у периоду од 1892. до 1914. и од 1937. до 1941. године, у периоду када су активно дјеловали бројни Дубровчани – активисти покрета Срба католика који су тада поносно истицали своје српско поријекло и српску традицију, писао је у свом годишњаку из 1897. о слављима која су организована у, како се истиче у тексту, српским Конавлима.

,,Дубровник“ је објаснио да су славља у Конавлима иста као и црквене славе у другим српским крајевима ријечима:

,,Дернека има у Конавлима скоро код сваке цркве, те одговарају, према томе, не само саборима, него и црквеним славама осталих српских крајева.“

Извор: ИН4С

Овај дубровачки лист истиче да су ова традиционална славља у Конавлима веома битна за проучавање обичаја и начина живота српског народа из тог краја.

,,…Дернеци и сабори знаменити су за проучавање обичаја, начина живљења и општења, ћуди и темперамента нашег народа“, писао је ,,Дубровник“ у свом годишњаку крајем 19. вијека.

* Лист ,,Дубровник“ је објавио и напомену да је овај годишњак штампан на латиници, јер, како пише, има оних који ,,слабије познају ћирилично писмо – силом прилика које не зависе од њих“.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 17. 7. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading