Француска: Ресторани и други пословни објекти саботирају правило о корона пропусницама

Код мањих пословних објеката одлука се уопште не спроводи: некад се захтјев за пропусницом у потпуности игнорише, пише Мајк Херн

Дигитални Ковид-19 сертификат (Фото: Бенжамен Жирет/Блумберг)

(Summit News, 16. 8. 2021)

Докази на ивици анекдоталног које је саопштио некадашњи софтверски инжињер у Гуглу Мајк Херн наводе на закључак да већина ресторана, кафића и других пословних објеката у Француској не спроводи одлуку о корона пропусницама.

Како смо истакли прошле седмице, првог дана по доношењу одлуке полиција је патролирала барове и кафее захтијевајући од муштерија да покажу корона пропусницу.

Изгледа, пак, да је то у највећој мјери био блеф, пошто су свега неколико дана потом ресторани, кафеи и други пословни објекти постали знатно лежернији у погледу контроле и поред високих казни.

„Одлучио сам се на прост експеримент: да, иако сам имао важећи, сваки пут покажем тест ком је истекао рок и видим шта се дешава“, пише Херн.

Фото: Твитер/Louis_HK

„Током четири дана боравка ниједном ми нису тражили да покажем важећу потврду, укључујући аеродроме у оба смјера. Одлуке се не придржава скоро нико жив.“

„Код мањих пословних објеката одлука се уопште не спроводи: некад се захтјев за пропусницом у потпуности игнорише, некад би нас питали ,имате ли пропусницуʻ не чекајући на одговор. Спровођење одлуке је, према очекивању, било строже код већих фирми, али се и ту дешавало сљедеће:

  • провјера потврде само једном и њена замјена пропусницом неограниченог трајања;
  • прихватање потврда с истеклим роком важења;
  • прихватање папирних пропусница без скенирања;
  • скенирање потврда без провјере важности на екрану;
  • прихватање ку-ар кодова који се не могу скенирати.“

Хернс открива и да се, и поред свуда присутних знакова, не поштује обавеза ношења маске у парковима и сличним приликама, док је и социјална дистанца „заборављена успомена“.

Слике празних кафића и барова првих дана можда су испрепадале власнике ресторана и кафеа и навеле их да се не придржавају одлуке.

Доношењем закона и необезбјеђивањем његовог спровођења Француска поступа истовјетно Израелу, гдје смисао увођења система корона пропусница није ни било његово спровођење, већ присиљавање омладине на вакцинацију.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading