Авганистан остао без долара, већина резерви у САД

Талибанима остало на располагању само око 0,2 одсто или још мање средстава од укупног износа од око девет милијарди долара

Фото: Pixabay

КАБУЛ – Гувернер централне банке Авганистана изјавио је данас да та земља има око девет милијарди долара резерви у иностранству и скоро „нула” физичке готовине унутар земље.

„Девизне резервне Авганистана углавном се држе на страним рачунима и вероватно су недоступне талибанским владарима, остављајући земљу са очајнички ниским уделом долара”, изјавио је Аџмал Ахмади, који је предводио централну банку до уласка талибана у Кабул, преноси агенција Ројтерс.

Он је на Твитеру написао да је под контролом централне банке, под називом „Да Авганистан банк” (ДАБ), око девет милијарди долара, од којих се око седам милијарди долара држи као комбинација готовине, злата, обвезница и других инвестиција у америчкој Управи федералних резерви (ФЕД).

Ахмади, који је побегао из Авганистана, написао је да се већина преосталих средстава налази на другим међународним рачунима и у Банци за међународна поравнања са седиштем у Швајцарској, а не физички у трезорима ДАБ-а, преноси Танјуг.

Политика: Ко су „студенти” који су освојили Авганистан

То значи да је талибанима остало на располагању само око 0,2 одсто или још мање средстава од укупног износа.

Ахмади је рекао да су физички долари који су у поседу Авганистана „близу нуле”, јер земља није примила планирану готовинску пошиљку усред офанзиве талибана која је захватила земљу прошле недеље.

„Следећа пошиљка никада није стигла. Изгледа да су наши партнери имали добро знање о томе шта ће се догодити”, написао је он на Твитеру.

Напоменуо је да ће недостатак америчких долара вероватно довести до депрецијације авганистанске валуте авгани и скока инфлације, наносећи штету сиромашнима у земљи.

Како оцењује, америчка влада ће приступ поменутим резервама вероватно закомпликовати јер сматрају талибане терористичком групом.

„Талибани су војно победили – али сада морају да владају. То није лако”, написао је он.

Неименовани званичник америчке администрације је рекао Ројтерсу да ниједна актива авганистанске владе која се налази у САД неће бити стављена на располагање талибанима.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading