Јанез Јанша: Авганистан највећи пораз у историји НАТО

Све то је симбол краја једне ере, навео је Јанша

Јанез Јанша (Фото: Бета АП)

ЉУБЉАНА – Словеначки премијер Јанез Јанша описао је данас ситуацију у Авганистану и предају савременог оружја у руке талибана као „највећи пораз у историји НАТО-а”.

Јанша је поручио путем Твитера да је препуштање авганистанских савезника талибанима „терор” и „сраман чин”.

„Све то је симбол краја једне ере”, навео је Јанша, преноси АП.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена и већина међународне заједница је запањена брзином којом су талибани освајали територије, заузели Кабул и преузели власт, што је довело до опште панике и покушаја бекства са аеродрома у авганистанској престоници, одакле су трагични снимци обишли свет, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 8. 2021)

Хиљаде покушавају да напусте Авганистан – људи испадају из авиона

Јутрос у хаосу на аеродрому у Кабулу погинуло седморо људи

Фото: Снимак екрана

КАБУЛ – Хиљаде људи покушава да напусти Кабул авионом, а на друштвеним мрежама појавили су се снимци људи који се хватају за авион у покрету и покушавају на тај начин да напусте Авганистан.

На снимку се виде људи у традиционалној одећи како трче поред америчког авиона у покрету и хватају се за точкове и истурене делове авиона, јавља Танјуг.

На другом снимку види се како нешто испада из авиона који полеће, али се аутентичност тог снимка не може потврдити.

Седам особа погинуло на аеродрому

КАБУЛ – Амерички војни званичници саопштили су да је јутрос у хаосу на аеродрому у Кабулу погинуло седморо људи, укључујући људе који су пали са америчког војног транспортног авиона.

Авганистанци су данас јурили на аеродром у Кабулу док су панично покушавали да побегну из земље због талибана, а неки су се накачили на амерички војни авион пре полетање, пише АП, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 8. 2021)

Председник из Авганистана побегао хеликоптером пуним новца

Ашраф Гани напустио земљу како би, како је навео, спречио крвопролиће

Ашраф Гани (Фото: АП)

КАБУЛ – Председник Авганистана Ашраф Гани побегао је из земље хеликоптером који је био пун новца, речено је данас агенцији Тасс из амбасада Русије у Кабулу.

Дошла су четири аутомобила препуна новца, а у хеликоптер је покушано да се угура још новца, од којег је одређена количина остала на поду аеродрома, пренео је Тасс.

Талибани саопштили да контролишу цео Авганистан

Гани је јуче напустио земљу како би, како је навео, спречио крвопролиће, након што су талибани ушли у Кабул, јавља Танјуг.

Талибани су након Ганијевог одласка објавили да су успоставили контролу над свим областима у главном граду Авганистана, Кабулу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 8. 2021)

Талибани објавили свеопшту амнестију и позвали грађане да се врате на своје послове

Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима

Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова

Покрет Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) објавила је свеопшту амнестију и позвао грађане да се врате на своје послове, преносе медији.

„Објављујемо свеопшту амнестију. Стога, можете се вратити свом свакодневном животу са апсолутном сигурношћу“, наводи се у саопштењу талибана.

Медији оцењују да се амнестија односи на све државне чиновнике.

Политика: Ко су „студенти” који су освојили Авганистан

Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља након што је почела офанзива талибана на велике градове.

Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading