Томислав Момировић: Пројекат Рио Тинта доноси много веће плате

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре истакао да економија Србије иде напред, и да се овде ради о милијардама евра које су директно везане за еколошку будућност ове земље

Томислав Момировић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

ЛАЈКОВАЦ – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас да ако би се пројекат Рио Тинта реализовао плате би у Лозници, Крупњу, Малом Зворнику и Бадановцима биле 20 до 30 одсто веће него у Лазаревцу, Лајковцу и Обреновцу.

„Када тако велика компанија дође, ви улазите у систем глобалне безбедности. То значи да нема више рата. Али, ти људи који агресивно нападају тај пројект, они то знају, али им то није битно. Њихов прави циљ је да се затвори Колубара, да се затвори Костолац, да се затвори термоелектрана ‘Никола Тесла’ и да се приватизује Ђердап за мале паре”, рекао је Момировић током обиласка Лајковца.

Оценио је да се ради о организацијама које се финансирају из иностранства и које „поштено раде свој нечасни посао”.

„Да будем потпуно отворен, ми то нећемо никада дозволити, јер то је предуслов економског развоја ове земље и ми желимо да плате и економски стандард, а онда наравно и културни и социјални порасте и ми ћемо инсистирати на томе”, рекао је министар, јавља Танјуг.

Миленко Васовић: Фабрика смрти путује ка Јадру

Момировић је рекао како власт зна да је много боље да уместо што гради аутопут ту засади неку шуму.

„Наравно да би то много више пријало медама и зекама, али ми морамо да инвестирамо у будућност, у економију ове земље и нећемо то испустити из руке, а све оно што се није инвестирало у претходним деценијама, што је омогућило да социјални стандард наших грађана се сроза на најнижи ниво, што је била реалност док председник Републике није преузео владу Републике Србије и док није почео да се остварује овај политички програм, то се више неће дешавати”, рекао је Момировић.

Истакао је да економија Србије иде напред, и да се овде ради о милијардама евра које су директно везане за еколошку будућност ове земље.

„Оне ће се наставити и њих има много више него икада у историји ове земље. Ако се људима чини да оне иду споро, преузимам део одговорности на себе, пошто их ја водим, али то су толико велике и револуционарне инвестиције. Оне ће такав квалитативан помак напред направити, да то не може да крене једним пуцњем прстима”, изјавио је Момировић.

Оценио је да ће људи врло брзо видети да се из еколошког угла ова земља мења не на боље, него десет корака на боље.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 8. 2021)

Рио Тинто: Резерват природе за будуће генерације захваљујући санацији некадашњег рудника у држави Вашингтон

Истакнуто је да протеклих девет година компанија Рио Тинто интензивно ради на обнови и ублажавању утицаја некадашњег рудника

Фото: Патрик Фалон/Ројтерс

Компанија Рио Тинто објавила је данас да ће њено улагање у ремедијацију земљишта резултирати очувањем мочваре, аутентичних врста и јединствених станишта карактеристичних за област Челан у држави Вашингтон.

Истакнуто је да протеклих девет година компанија Рио Тинто интензивно ради на обнови и ублажавању утицаја некадашњег рудника Холден у држави Вашингтон.

Како је наведено, захваљујући томе, земљишни фонд Челан-Даглас (CDLT) постао је власник више од 850 хектара земље јужно од места Челан у држави Вашингтон, о којем ће трајно бринути.

Ово земљиште већином се граничи са поседом Шумске службе Сједињених Држава и прилика је за очување повезане површине земљишта, која никада неће бити развијана за друге намене или подељена у више мањих парцела.

Рудник Холден затворен је од 1950-их година, а иако никад није био у власништву или под управом Рио Тинта, ова компанија је преузела финансијску одговорност за његову санацију када је преузела компанију Алкан, која је управљала рудником.

Челан-Даглас Ленд Траст (Chelan-Douglas Land Trust) је невладина организација која се више од 35 година бави очувањем природе, воде и стила живота који је у складу са природом, због чега су у Рио Тинту уверени да су изванредан партнер који ће на најбољи начин управљати овом земљом.

„Подржавањем трајног очувања овог важног резервата природе, тежимо да остваримо дуготрајне еколошке резултате на подручју језера Челан. Поносни смо на трансформацију коју смо постигли санацијом локалитета Холден. Наш циљ је да оставимо позитивно наслеђе за будуће генерације, водећи рачуна о еколошким и питањима заједнице“, изјавио је директор за затварања у Америци Стив Борн.

Гардијан: Рио Тинтов рудник у Пангуни – пројекат који је изазвао грађански рат на Папуи Новој Гвинеји

Ремедијација земљишта је у највећој мери завршена, изграђен је и пуштен у рад погон за прераду воде, захваљујући чему ће као дугорочна корист санације некадашњег рудника бити и очување мочваре која се налази у овој области, наведено је у саопштењу.

Шумска служба америчког Министарства пољопривреде, партнерске агенције (Агенција за заштиту животне средине Сједињених Држава, Агенција за екологију државе Вашингтон, Служба за рибарство и дивљач Сједињених Држава) и Јакама нација су радили са Рио Тинтом на проналажењу најбољег решења за рекултивацију мочваре.

Дугорочно очување овог подручја ће подржати аутентичне врсте и јединствена станишта карактеристична за област Челан, од чега ће корист имати будуће генерације, саопштио је Рио Тинто.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 13. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

  1. Ево мало реалности за министра :
    https://www.hrlc.org.au/rio-tinto-deadly-legacy

    11
  2. Па који од толиких државних пројеката, у деценијама иза, није доносио „много веће плате“, само тих плата нигде. Узгред, нема ту памети, никакве, кад министар – који је то само по звању – говори оно што му је наређено.

    Колико траје, већ, ово време у коме се само потенцира висина плате, а не и „висина“ свести, „висина“ знања, „висина“ морала, образа, части, дисциплине… Пустити људе и да буду „сиромашнији“ за један Рио Тинто, него правити од њих овце, смисленије је: није злочин, макар. За срећу, бар су српској стварности, новац није никад играо пресудну улогу. То превођење народа у стадо коме се намећу вредности новца као кључног садржаја који мора да тотално испуни свест, не може донети ништа до раскида и оно мало преосталих нити са његовом суштином, наслеђем, традицијом.

    Да је, ова власт, употребила упола онолико времена, колико га користи у трагичном и неповатном агитпроп правцу заглупљивања – овога пута у правцу и циљу развитка когнитивних способности из којих би следствено моћ расуђивања и одлучивања постала осетна и одређујућа – извесни слој грађана би постао далеко друштвено кориснији.

    25
    1
  3. Kakav klovn i poltron, majko moja.
    Prevazisao i Bakareca

    21
    2
  4. Што је већа глупост о којој говори, то је већа и будала из Вучићевог брлога која о томе говори. Начин на који овај кловн излази у јавност је такав да Вучићу прави директне штете. То је добро, јер значи да, барем за ову очигледно од народа проваљену тему, немају паметнијег. Овај сигурно никога не може да убеди у то што прича.
    Са друге стране, Рио Тинто рекламира како се бави санацијим рудника угашеног пре 70 година. Исто тако генијалан начин да убеде некога како знају да управљају рудницима. Све боље од бољег. Треба пустити будалу да прича и Рио Тинто да се рекламира, јер је то изузетно добра реклама против њих.

    19
    2
  5. Рио Тинто ради у Србији од 2003. године.
    Основан је 1873. године и било је добро познато чиме се бави.
    И зато у Србију сигурно није дошао да производи малине.
    Ко им је допустио да истражују овде ако се и тад знало каква је и чија је то фирма?
    Ко је потписао допуштење за њихов рад?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading