Тужних 18 година од убиства Пантелије Дакића (12) и Ивана Јововића (19) у Гораждевцу

Злочин у Гораждевцу, на реци Бистрици је један од четири најмонструознија злочина почињена над Србима од 1999. године

Фото: Косово онлајн

Ни после 18 година нема одговора ко је рафалом смрти прекинуо детињство деце која су се купала на Бистрици, 500 метара од центра села Гораждевца код Пећи.

У време наводног мира, у присуству више хиљада наоружаних војника Кфора и бројних међународних полицајаца, у регији коју су контролисали италијански припадници мировних снага, албански екстремисти су рафалом из аутоматског оружја 13. августа, 2003. године пуцајући на групу од осамдесетак деце, која су се купала на Бистрици, убили Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19) и тешко ранили Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13), Богдана Букумирића (14) и Ђорђа Угреновића (20).

За овај монструозни злочин нико није одговарао.

Припадници цивилне мисије Уједињених нација Унмик су обећали да ће преврнути сваки камен да пронађу убице невине деце.

Обећање се завршило саопштењем да је непознат број људи из жбуња отворио ватру из калашњикова на децу.

Убиство деце осудили су сви међународни званичници, а поводом тог терористичког чина одржана је и седница Савета безбедности Уједињених нација.

Родитеље деце страдале у овом злочину су „после дугогодишњег мучења по судовима и преузимања случаја од Унмика, позвали надлежни из Еулекса“ крајем децембра 2010, када им је речено да „Еулекс не може да води истрагу, јер нема довољно аргумената“.

Живојин Ракочевић: Чујеш ли ме, Иване сине!

Током истраге која није дала никакве резултате саслушано је 75 сведока и претресено 100 локација.

Тужилац Еулекса је званично обуставио истрагу убиства деце у Гораждевцу 25. децембра 2010. године јер, како је тада саопштено из ЕУ мисије за владавину права, „полицијска истрага није довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених“, као и то да „било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена, уколико се тужиоцу на располагање ставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред“.

Родитељи убијене и рањене деце тврде да се, на основу података којима се располаже, а и према њиховим личним сазнањима „зна ко су наредбодавци и извршиоци, да је убица идентификован, али да сви ћуте“. Сматрају да није уложено довољно труда да се обелодане починиоци, јер међународна заједница и косовске власти ништа не чине како би се починиоци привели правди.

Данас ће у цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу бити одржан парастос Пантелији Дакићу и Ивану Јововићу.

Парастосу и обележавању годишњица од убиства двојице српских дечака никада нису присуствовали представници међународне заједнице и косовских власти.

Злочин у Гораждевцу, на реци Бистрици је један од четири најмонструознија злочина почињена над Србима од 1999. године и доласка међународних мировних војних и цивилних снага на Косово, поред убиства жетелаца у Старом Грацком, породице Столић у Обилићу и убиства путника аутобуса „Ниш експрес” код Подујева.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 13. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading