Талибани саопштили да контролишу цео Авганистан

Министар унутрашњих послова Авганистана Абдул Сатар изјавио је раније да ће примопредаја власти бити мирна

Фото: Reuters

КАБУЛ – Талибани су саопштили данас да контролишу целу територију Авганистана, јавља агенција ТАСС позивајући се на ТВ Ал-Арабија.

У саопштењу талибана наводи се да се у главном грду Кабулу не воде борбе.

Делегација талибана преговара у председничкој палати у Кабулу, где се данас очекује и званична предаја власти, наводи се у извештају ТВ Ал-Арабија.

У извештају агенције ТАСС наводи се и да је Ал-Арабија пренела и да ће председник Авганистана Ашраф Гани у наредних неколико сати поднети оставку.

Министар унутрашњих послова Авганистана Абдул Сатар изјавио је раније да ће примопредаја власти бити мирна и да јединице талибана неће јуришати да освоје главни град.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 8. 2021)

Америчке дипломате евакуишу се хеликоптерима из Кабула

Талибани саопштили да неће бити прелазне владе. Извештач Си-Ен-Ен-а јавља да су талибани мирно ушли у Кабул

Талибани без борбе ушли у Кабул (АП – С.К)

КАБУЛ – Америчка амбасада у Кабулу је тренутно у стању узбуне, јер се безбедносна ситуација у главном граду Авганистана убрзано мења, док се дипломате евакуишу из зграде амбасаде хеликоптерима.

Ситуација је нестабилна на аеродрому, где одјекују пуцњи, док америчке трупе евакуишу већину америчког особља, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

„Стижу извештаји да се на аеродрому пуца, због тога смо дали инструкције америчким грађанима да се склоне на безбедно”, саопштила је америчка амбасада у Кабулу.

Према писању америчке медијске куће Еј-Би-Си њуз, дим је куљао поред америчке амбасаде, а талибански борци су ушли у предграђа Кабула, па су запослени морали да се склоне из амбасаде уз помоћ хеликоптера који су слетали у двориште.

Дим се видео близу крова америчке амбасаде, а дипломате су успеле да униште поверљиве документе, открила су два неименована америчка војна званичника.

Талибани саопштили да неће бити прелазне владе

КАБУЛ – Два талибанска званичника изјавила су данас за Ројтерс да неће бити транзиционе владе у Авганистану и да они очекују да им се потпуно преда власт.

Председник државе Ашраф Гани напустио је Авганистан након што су талибански борци данас ушли у главни град Кабул, чиме је отворен пут ка њиховом повратку на власт после две деценије откако су их САД и савезници отерали, пренео је Ројтерс.

Вршилац дужности министра унутрашњих послова Авганистана Абдул Сатал Мирзакавал рекао је раније да ће власт бити предата транзиционој администрацији.

Талибани освојили 65 одсто територије Авганистана

Талибани су мирно ушли у Кабул, јавио је извештач Си-Ен-Ен-а из главног града Авганистана.

Како је навео, понегде се чула пуцњава, али нема извештаја о уличним борбама нити о концентрисању авганистанских снага безбедности како би спречиле њихов улазак, преноси Танјуг.

Истовремено, Ројтерс јавља да су талибани ушли у председничку палату у Кабулу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 8. 2021)

Председник Авганистана побегао из земље

Председник Авганистана Ашраф Гани упутио се у Таџикистан

Ашраф Гани напустио Авганистан у непознатом правцу (Фото: АП)

КАБУЛ – Председник Авганистана Ашраф Гани напустио је земљу и упутио се у Таџикистан, изјавио је данас високи званичник министарства унутрашњих послова Авганистана, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је у кабинету Ганија речено да не могу да говоре о његовом кретању из разлога безбедности, а да је представник талибана, који су данас ушли у главни град Кабул, рекао да се проверава где се Гани налази.

Светске агенције раније су, позивајући се на локалну ТВ Толо њуз, пренеле да је Гани напустио земљу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading