Рокфелер фондација: Финансијска подршка за супротстављање неистинитим информацијама у здравству

Фондација издваја додатних 13,5 милиона долара финансијске подршке напорима за јачање одговора у сектору јавног здравља у САД, Африци, Индији и Латинској Америци

Извор: Сајт Фондације Рокфелер

(Сајт Фондације Рокфелер, 15. 7. 2021)

Фондација Рокфелер најављује додатних 13,5 милиона долара помоћи напорима за јачање одговора на COVID-19 у САД, Африци, Индији и Латинској Америци, којима ће бити финансирано супротстављање ’полуистинитим и неистинитим информацијамаʻ у здравству (mis- and disinformation, прим. СС) – збуњујућим, нетачним и штетним информацијама које се шире невиђеном брзином и размерама угрожавајући здравље и добробит заједница широм света. Најава је непосредан одзив на Суочавање са здравственим дезинформацијама: Савет Главног санитарног инспектора САД о изградњи здравог информационог окружења који позива на напоре „целог друштва“ како би људи широм света знали шта треба да раде – и веровали изворима које чују – током ванредног стања у јавном здравству.

„Идентификујући ’полуистините и неистините информацијеʻ као изазов за наше колективно здравље, смернице Главног санитарног инспектора[1] учвршћују улогу Фондације Рокфелер у улагању у ’подацима вођенеʻ (data-driven, прим. СС) интервенције у јавном здравству како би се одговорило јединственим изазовима данашњег медијског окружења“, рекао је Брус Гелин, шеф Глобалне стратегије јавног здравља при Фондацији Рокфелер.

Финансирање ће подржати дизајн и вредновање интервенција, алата и метода за изградњу поверења у вакцинацију против COVID-19 и супротстављање нетачним информацијама, као и истраживање да би се разумело како нетачне здравствене информације утичу на понашање на мрежи и ван ње, на стварне трошкове ’полуистинитих и неистинитих информацијаʻ у здравственим и економским исходима, и које би стратегије могле бити најделотворније за сузбијање и управљање нетачним и штетним информацијама из злонамерних извора. Финансирани пројекти пружиће основу модерним информационим и комуникационим мрежама које боље служе људима и боље су припремљене за подстицање делања и понашања од суштинског значаја за напоре у јавном здрављу. Детаљне информације требало би да буду објављене до краја 2021. године.

Шта су нам Рокфелери поручили пре короне: Lock step сценарио (2010)

„Наука сама по себи није довољна да подстакне акцију: ни најбоља анализа података на свету неће зауставити избијање (заразе, прим. СС) ако људи изложени опасности нису свесни проблема, ако не мисле да је то стварна претња, ако не верују гласнику или не знају шта да предузму да би заштитили себе и своје вољене“, рекла је Естела Вили, директор за здравствену политику и комуникације Фондације Рокфелер. „Прилог Рокфелер фондације у износу од 13,5 милиона долара директно је признање да делотворно јавно здравље започиње делотворним општењем које стаје у крај вреви и збуњености које потичу од ’полуистинитих и неистинитих информацијаʻ.“

Данашње саопштење представља још један корак Фондације Рокфелер посвећен окрепљењу јавног здравља 21. века да би свет могао делотворно да спречи, открије и одговори на здравствене претње ради спречавања пандемија у будућности. Ова инвестиција надовезује се на ранију иницијативу Задужбине за вакцинацију у САД, Правичност на првом месту, која организацијама људи других боја коже (people of color, прим. СС) пружа стручну подршку и ресурсе да у својим заједницама заподену и воде разговоре о вакцинама који су засновани на доказима и отпорни на дезинформације.

Извор: Сајт Фондације Рокфелер

Покренута у априлу 2021. године, ова иницијатива ће идентификовати делотворне стратегије за повећање поверења у вакцину у различитим заједницама и, у мери у којој је то могуће, проценити улогу дезинформација у обликовању знања, ставова и веровања у погледу вакцина COVID-19.

Са енглеског посрбило: Стање ствари


[1] Прим. СС: Главни санитарни инспектор САД (Surgeon General of the United States) је администратор за јавно здравље којег именује председник а потврђује Сенат. Канцеларија санитарног инспектора  смештена је при канцеларији помоћника државног секретара за здравство, није нарочито моћна и има мало директног статутарног утицаја на креирање политике.

Администратори су често гласноговорници невиђених, далековидних, неконвенционалних, контроверзних или чак непопуларних здравствених мера и политике. Осим што је главни портпарол Савезне владе за питања јавног здравља Главни санитарни инспектор је и оперативни руководилац Корпуса службе за јавно здравље у чину вицедамирала.

Корпус службе за јавно здравље (Public Health Service Commissioned Corps) једна је од две паравојне службе које нису директно у саставу Оружаних снага САД. Организационо припада Јавној здравственој службе (PHS), односно Министарству здравља. (Друга оваква служба је Национална управа за океанографију и атмосферу која је део савезне канцеларије Министарства трговине.)

Корпус (збор) се састоји од око 6000 медицинских радника који се не сматрају борцима, премда могу служити војску заједно са војницима других врста оружаних снага. Униформе за официре корпуса идентичне су униформама америчке морнарице или обалске страже, са посебним ознакама једнаким одговарајућим чиновима у морнарици и безбедности.

Извори: Surgeon General of the United States, Administrateur de la santé publique des États-UnisОфіцерський корпус охорони здоров’я США



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

1 reply

  1. Све паре, које има ова цркотина не могу помоћи оним бедницима који дођу у емисију код Geralda Grosza када он почне да их маже г*****

    https://gloria.tv/post/qw2udKwT1Ynp6EsYtQjZdB2rD

    10

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading