Београд: Историјски музеј Србије сели се у некадашњу Железничку станицу

Најављујући завршетак реконструкције Савског трга за септембар, градске власти Београда најављивале су у лето 2020. да ће се у зграду Главне железничке станице преселити Музеј Николе Тесле

Фото: Beoinfo

Историјски музеј Србије (ИМС) преселиће се у зграду некадашње Главне железничке станице, а сада тражи понуђаче за израду музеолошког пројекта за нови простор.

Историјски музеј Србије расписао је тендер за израду музеолошког пројекта за нови простор ИМС-а, односно израду пројекта идејног решења експозиционог дизајна сталне музејске поставке Историјског музеја Србије у згради Главне Железничке станице у Београду.

Процењена вредност јавне набавке је 9,9 милиона динара.

У документацији пише да је циљ реализације пројекта добијање функционалног, оптималног, естетски вредног простора који ће моћи да одговори свим садашњим и будућим потребама установе, и омогући реализацију свих будућих пројеката у њој.

Локација зграде Главне железничке станице Београд се налази на Савском тргу и укупне је површине око 7.300 метара квадратних, а предвиђена површина галеријско-музејског простора износи око 3.000 квадратних метара, наводи наручилац пројекта.

Крајњи изглед идејног решења треба да се преда се у форми елабората који садржи основне 3Д приказе предложеног и крајњег решења – изложбени дизајн, детаљи, материјали, боје, мобилијар, дизајн мултимедијалне поставке.

Елаборат треба да садржи и израду извођачког пројекта кроз техничке цртеже са графичким прилозима, технички опис свих радова и материја, изглед архитектуре простора, изглед плафона, зидова, подова и расвете и нових позиција, прекидача и утикача..

Интегрални део пројектног задатка је и да дефинише намене расположивог простора у складу са потребама Музеја.

Рок за подношење понуда је 17. август 2021. године до 14 часова, а критеријум за доделу уговора је цена.

Најављујући завршетак реконструкције Савског трга за септембар, градске власти Београда најављивале су у лето 2020. да ће се у зграду Главне железничке станице преселити Музеј Николе Тесле.

Музеј Николе Тесле (Извор: mojasrbija.rs)

Тако је, главни градски урбаниста Марко Стојчић у јуну прошле године казао је да је Влада Србије одлучила да Музеј Николе Тесле буде пресељен у зграду старе Железничке станице.

“Због све ове ситуације нисмо успели то да разјаснимо, али понашамо се као да ће то бити тако. Сигуран сам да ће то бити једна сјајна поставка”, истиче Стојчић.

Упркос најавама, закључком Владе у новембру 2020. одлучено је да се у некадашњу зграду Железничке станице ипак пресели Историјски Музеј Србије.

Музеј Николе Тесле своје место наћи ће на Дорћолу. Министарство културе у децембру 2020. године саопштило је се да ће Музеј Николе Тесле бити пресељен у зграду Термоелектране “Снага и светлост”.

Шта ће све Историјски музеј Србије представити у новом објекту?

Према синопсису пројекта планира се да у приземљу, између осталог,  буду изложени делови о Кнезу Вишеславу, Кнезу Мутимиру, Контантину Бодину, Урошу И, Немањићима, Сеоби народа, Словенским боговима, Сеоби Срба, Османском периоду, Предустаничком периоду..

На првом спрату је планирана ПР служба Музеја, али и простор где ће бити приказани предмети из живота Жена владарки, односно њихов накит, хаљине, оригинални предмети, писма, уметничка дела, позиви за пријеме. Први спрат је планиран и за Комадни намештај који је био у употреби код Срба и династија (турске собе, бидермајер, арт-нуво, арт-деко, сецесија).

Зграда главне Железничке станице у Београду затворена је у јулу 2018. после 134 године.

Невена Петаковић

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 7. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. По важећем ГУП-у из 1947, Железничка станица са перонима требало је да постане Музеј технике, око којег би ишао кружни ток саобраћаја и усмеравао се и на 2 моста преко Саве, отприлике на Бул.Ђинђића и Бул.Чарнојевића.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading