Латинка Перовић: Заробљена великодржавним пројектом Србија неспојива са Европом

Да ли Србија схвата колико се она порицањем геноцида изолује од света, колико иде мимо света док пориче евидентне чињенице, наводи Латинка Перовић

Латинка Перовић (Фото: Снимак екрана)

Док год Србија буде заробљена великодржавним пројектом и док буде гајила намеру да све Србе стационира у једну државу, као што је то била намера у ратовима 90-их година, она је као држава неускладива са Европом и европским вредностима, рекла је у интервјуу за Н1 Сарајево историчарка и политиколошкиња Латинка Перовић.

“То је тај пројекат непрестаног ширења: Србија је свуда где живе Срби. Српство је повезано са православљем. И у том смислу су те границе врло амбивалентне и неодређене – с једне стране оне деконцентришу Србију на њен унутрашњи развој, а у исто време друге застрашују. И то је главни разлог неповерења”, објашњава Перовић у интервјуу за Н1 Сарајево.

Додаје да је читава политика од 90-их година на вези са концепцијом државе која обухвата све Србе, а ту се, како примјећује, удружује и верски елемент.

“У Србији имате једну странку која доминира, која држи институције и неизбежно имамо ситуацију да се то заврши у личној диктатури, аутократском режиму у коме о свему одлучује једна партија и један човек. То је кључно питање Србије данас”, упозорава она.

Кад је реч о злочину почињеном у Сребреници, Перовић подсећа да у свету постоји јединствена оцена да је реч о геноциду.

“Имате два међународна суда која су донела пресуде. Имате међународну демократску јавност која то осуђује као највећи злочин почињен у Европи након Другог светског рата. И размишљам – да ли Србија схвата колико се она порицањем изолује од света, колико иде мимо света док пориче евидентне чињенице”, наводи она.

Ипак сматра да се у свим овим независним државама произишлим из Југославије догађају врло важна кретања, која су и генерацијска, јер долазе од младих људи.

“Јако верујем у ту унутрашњу мобилизацију енергија и људских резерви, то је за мене пут европеизације свих тих земаља. Врло је значајно да је Европска унија отворила врата свим тим земљама, да је дала мерила и огромна средства, али ја бих ипак рекла да је тежиште на људима који живе у тим земљама, и да они морају да нађу начин да пронађу могућност живота да остану ту, а не да исељавају”, поручује Перовић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 2. 8. 2021)



Categories: Вести

Tags: , , , ,

11 replies

  1. Противљење окупацији је великодржавни пројекат. Шта ли су им у Кумровцу у Политичкој школи компартије усадили у мозгове да ништа тај штит не може да пробије?

    43
  2. Латинка, баш има одговарајуће име. Она, исто као све друге боркиње за узвишене идеале само од њих проглашене, не верује у то што прича. Њој не пада на памет да своје ставове о Србији и Србима износи овде. Неко ко жели да утиче на Србе, не треба да балега муслиманима о Србима, него треба да гледа Србе у очи и да им каже шта мисли. Наравно, мајци свих отрцаних фразеркиња не пада на памет да мења свест Срба. Њој је стало да каже за шта је плаћена и да јој неко после тога да подршку, како би могла да уновчи следећу тезгу. Окупаторска Н1 постоји и овде, али је морала да оде у Сарајево да се унереди. Код ње важи став да је једино важно бити у складу са трендовима и смерницама које намећу моћни. О чему се ту ради потпуно је безначајно. И то је радила цео свој убоги и промашени, удобни живот. Кад је требало променити табор, то је радила без трунке части и срама. Али не вреди мењати гаће, кад имаш дијареју. Треба излечити стомак.

    49
    1
  3. Латинка Перовић – историчарка и политикОЛОШкиња – једна од “ЖЕНА У
    ЦРНОМ“, добро маскирана, камуфлирана “белим маскирним оделом“ –
    белом косом и белом блузом, али ЦРНЕ ПАМЕТИ, да црње не може бити!

    41
    1
  4. Овај вампир још дише. У животу је не одржава само патолошка мржња према свему српском.

    38
    1
  5. Сваки пут кад прочитам неко баљезгање дотичне, припадне ми мука. Ипак, мислим да објављивање оваквих ствари (може да) има и позитивне последице – треба што више људи да види ко је ко и шта је шта.

    40
    1
  6. pa zar njeno s…. nije odavno proslo? bolje da si lijeci stomak i da se jorganom pokrije po glavi.

    24
    1
  7. Србима 45 година није сметало што су одсечени у другим републикама и нису имали никакве великодржавне тежње. Напротив, највише Југословена је било међу Србима.
    Нису имали ништа ни против отцепљења Словеније.
    Али, кад је запретио, сасвим реално, наставак геноцида из Другог св. рата, природно је да су хтели да се спасу.
    У БиХ су, исто тако, реаговали тек кад су били преварени на референдуму и кад је Изетбеговић ускочио на место легално изабраног Абдића.
    ЉВЈ

    31
    1
  8. Срби нису имали такве тежње, али Хрвати јесу, све време. Јесу и Словенци, али то није битно.
    Они су убацивали терористичке групе у Југославију, оборили авион ЈАТа, подметнули бомбу у биоскоп у Београду, имали “хрватско прољеће”, одбили српскохрватски језик и вратили хрватски, непрестално испотиха шиканирали Србе.

    ЉВЈ

    31
  9. Слика вреди хиљаду речи. Зато текст дотичног вампира, пардон, вамприкиње не треба ни читати.

    26
    1
  10. Комунизам , њена прва иеја је наднационална , друга њена идеја , либерализам је тренутно цењена и плаћена . Сенилност (саможива и ригидна) је њена последња идеја , ту се огољено показује карактер .

    18
    1
  11. Заробљена титоистчким пројектом, Латинка је неспојива са Српством.

    11
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading