Зоран Милановић: У Олуји убијани и Хрвати и Срби

Председник Хрватске рекао да је Олуја један од најсмелијих подухвата у хрватској историји

Зоран Милановић (Фото: Танјуг/Хина)

КНИН – Председник Зоран Милановић изјавио је данас, на обележавању годишњице војно-полицијске акције Олуја у Книну, да се о злочинима мора говорити, али да свака жртва не може бити иста, да су убијани људи и хрватске и српске националности, те да он, како каже, нема проблем са „гестовима према слабијима, а то су у овом случају припадници мањинске заједнице”.

„То не треба заборавити. То је бол која толико претеже на обе стране да та полуга прети да пукне. Ту су убијани на својим кућним праговима бабе и дедови, људи који су имали наивну веру да могу остати на свом прагу, али убијени су, изневерено је основно људско поверење, ради се о десетинама људи. И то заслужује пијетет”, рекао је Милановић, пренео је Танјуг.

Хрватска у Книну обележава годишњицу војно-полицијске акције Олуја током које је из те земље протерано између 200.000 и 250.000 хиљада крајишких Срба, док је нешто мање од 2.000 њих убијено или се воде као нестали.

Милојко Будимир: „Олуја“ и њене последице – 26 година после

Милановић је рекао и да је иза Хрватске остала тешка серија односа с Хашким трибуналом у којем смо, како је рекао, били и одговорни и оптуживани за ствари које немају везе с мозгом.

„У суседним државама, па и у БиХ за коју желим да верујем да је пријатељска, засипају Хрватску оптужницама против хрватских ратних команданата за недоказана, измишљена дела ода пре 26 година. То није добро. Хрватска држава треба да каже ‘тај филм не будете гледали’“.

„Ми туђе заиста не тражимо. Овај простор је увек био насељен најтврђима, најјачима… Ту се никад није лагодно живело. Кренемо ли стално жалити над собом, кукати, нећемо се помакнути напред. И ако нас има мање него пре 20 година, нема разлога за панику. Изумрети нећемо. Околности никад нису биле повољније него данас. Морамо одредити националне интересе”, рекао је Милановић.

Говорећи о Олуји, Милановић је рекао да је то био један од најсмелијих подухвата у хрватској историји.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. “Говорећи о Олуји, Милановић је рекао да је то био један од најсмелијих подухвата у хрватској историји” !Језим се при помисли на остале најсмелије подухвате Хрвата !

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading