„Отворени Балкан“: Од 2023. без граница између Србије, Албаније и Северне Македоније

Ново име за мини-Шенген је „Отворени Балкан“

Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама (Фото: Инстаграм/будућностсрбијеав)

„Ко год каже да је ова иницијатива пројектована у бившим југословенским подрумима да би поново ускрсла бивша Југославија, да се да хегемонија Србији јер је она најмоћнија земља у региону и да ће нам она све одузети, сматрам да тај човек који то говори, живи у неком паралелном свету и живи да би водио политику преко леђа грађана, а не за добробит и побољшање живота“, казао је данас на регионалном економском форуму Србије, Северне Македоније и Албаније, албански премијер Еди Рама.

У Скопљу је данас одржан регионални економски форум. Како је и најављено, лидери Србије, Северне Македоније и Албаније – Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама, потписали су три споразума о сарадњи. Ново име за мини-Шенген је „Отворени Балкан“.

Споразумима ће се олакшати трговина у региону и омогућити јединствено тржиште рада, али и узајамна помоћ у ванредним ситуацијама.

„Ако то будемо у стању, од 1. јануара 2023. године – немамо границе између наших земаља. Има граница, али нема их за грађане. Идете од Београда до Тиране, а нико вас нигде не зауставља“, поручио је Вучић.

Лидери су и током трајања форума, као и на управо завршеној конференцији за медије, истицали потребу сарадње држава на Западном Балкану зарад бољег живота грађана, потребу да се искорачи из прошлости и да се не чека на улазак у ЕУ, да би се увеле веће слободе протока људи и капитала и економског развоја, те да је сама иницијатива у складу са европским стандардима.

„Ми не измишљамо ништа ново јер овај регион уноси са собом један свеобухватни пример као што је пример ЕУ, имајући један циљ а то је да заживи четири врсте слобода – кретање људи, становника, капитала и услуга“, казао је Рама, додајући:

„Увек треба да понављамо да ово није нека ексклузивна иницијатива, да је она за добробит свих нас. Треба понављати да свако ко жели да се прикључи овој иницијативи, треба то да уради сам, али ми не треба да чекамо неки консензус како би се удружили“.

Еди Рама: „Мини шенген“ прилика за уклањање граница између Косова и Албаније

Заев: Нова ера сарадње у региону – политичка релаксација

„Ово је велики одзив на позив да Балкан креће да ствара економско повезан простор. Ово ће бити препозната иницијатива која ће бити широко прихваћена и у Бриселу и у Вашингтону. То може да направи озбиљан допринос у политичкој релаксацији у региону. Охрабрујем све да нам се придруже због добробити свих народа на Западном Балкану, како би ово био заједнички простор“, истакао је на форуму.

„Почиње нова ера сарадње у региону – политичка релаксација“, поручио је македонски премијер, Зоран Заев.

Јасно је да само уз интегрисани и повезани регион можемо брже да идемо ка чланству ЕУ. Све што радимо је резултат европских вредности, јер тежимо да унапредимо четири слободе – кретања људи, робе, капитала и услуга – закључио је Заев.

Зоран Заев: Иако смо чланица НАТО, страхујем од Велике Албаније

Рама не разуме изостанак подршке иницијативи од стране Косова, БиХ и Црне Горе

„Уколико почнемо да причамо и размишљамо да је Европска унија нешто друго и да Европска унија представља некадашњу Југославију, онда бисмо могли рећи да је ово мала Југославија. Међутим, ја ћу рећи да то није тачно. Ово је само формирање једног амбијента који живи са принципима и механизмима ЕУ а у међувремену свака земља посебно води своје напоре да би приступила ЕУ“, истакао је албански премијер.

Каже да не разуме начин на који размишља Црна Гора када је у питању изостанак подршке иницијативи три државе, које су позвале и остале на Западном Балкану да им се придруже у заједничком и бржем економском развоју и отварању региона док чекају на улазак у ЕУ.

Такође је поставио и питање на који начин размишља БиХ у том правцу која се још увек није придружила, док му је познат став косовских лидера, који су се иначе најчешће и најснажније изјашњавали против идеје досадашњег тзв. мини-шенгена, оптужујући Србију да тиме шири своју хегемонију и да прави четврту Југославију.

Александар Вучић, Зоран Заев, Еди Рама (Фото: Reuters)

„Знам у ком правцу размишља Косово и зато у вези са овим имам апсолутно противан став и сматрам да све земље морају да буду део овог процеса и дају свој максимум како би побољшали и унапредили овај процес, зато што је то за добробит њихових земаља и грађана и за сваки део њиховог система. Сваки изгубљен дан је дан погледа у прошлост. У име конфликта, ратова и свих нерешених питања између нас, сва ова нерешена питања неће се решити лакше између нас уколико одбацимо потенцијал оваквог удружења“, поручио је албански премијер.

Додао је потом да су тесногруда размишљања да Србија покушава да преко иницијативе „допузи до мора“.

Истичући да прошлост не сме да диктира колико ће се балкански народи развијати економски, упутио је даље критику „патриотама Албаније“:

„Који причају о железници. О којој железници причају? Који међународни инвеститори ће бацити толико новца који је потребан да се направи једна железница уколико воз иде само дестинацијама унутар једне земље. Онда су рекли – па тај воз може да вози према Приштини… и ко ће сести у тај воз?!“

За Албанију је ова иницијатива стратешка и ми ћемо свом снагом продужити да корачамо напред према циљевима које смо сами себи поставили да би овај систем за проток роба, капитала, услуга, стопроцентно био пресликан као онај у ЕУ, навео је Рама.

Вучић: Иза наших предлога нема ништа, осим интереса наших грађана

Српски председник Александар Вучић каже да ће Србија, Северна Македонија и Албанија завршити годину са укупно 76 милијарди евра БДП-а, што је мање од Словачке, али да их ове државе могу стићи и престићи за пет-шест година.

„Можемо да будемо машинерија раста овог дела Европе, али морамо да помогнемо привредницима. Радимо тако да прошлост можемо да оставимо иза себе, да гледамо у будућност, у животе, у напредак животног стандарда. Од овога људи могу да имају само корист, никако штету“, рекао је Вучић.

Александар Вучић, Еди Рама, Зоран Заев: „Мали Шенген” за напредак Западног Балкана

Последње две године развило се искрено међусобно поверење међу овим лидерима тврди Вучић, додајући да истовремено нису „ни наивни ни глупи да верују да ће неко други да ради у корист наших земаља, ако ми не будемо то чинили“.

„Поверење је кључна ствар, која се у међувремену догодила. А, када то имате, не размишљате о томе шта је други мислио са другим предлогом. Нема ништа иза наших предлога, само интереси наших грађана“, рекао је Вучић.

Одбацио је примедбе да Србија тиме добија највише јер је највећа, наводећи да тиме добијају сви.

„Како не добијају грађани Албаније или Северне Македоније, ако можемо без задржавања да одемо до Скопља и Охрида, Тиране, Драча, Скадра. Ако то успемо за годину и по, то је историја“, рекао је Вучић.

Поручио је да се свима отвара безброј могућности, а ниједна није лоша за било кога, управо супротно.

Ипак свако бира свој пут, али ће увек бити оних који ће се противити.

Еди Рама (Фото: Sputnik/Алексей Витвицкий)

Да је Србија овакву иницијативу правила са Црном Гором и БиХ, оптуживали би је да је то „стварање Велике Србије“, док овако не могу, јер иницијативу гради са Северном Македонијом и Албанијом.

Онима са Косова којима је, како каже, понижење да се стави Косово са звездицом, Вучић поручује: „Ставите слободно Србију са квадратићем. Немамо никакав проблем, баш никакав, само дајте да тргујемо добро“.

„Немојте да тражите изговоре зашто сарадње нема, зашто економија не функционише и зашто грађани не живе боље“.

И док разуме шта косовске власти говоре да је њихов проблем за прикључење ове иницијативе, не разуме у чему се састоји проблем Црне Горе и БиХ да се прикључе сада и званично Отвореном Балкану.

Три државе у наредних годину дана очекује велики посао како би усагласиле и домаће законодавство и покренули рад у заједничким телима и на заједничким пројектима како би се три споразума и реализовала. Зацртано је више циљева, али је један од најчешће понављаних данас био „нула чекање на границама“ и „отворене границе до 2023“.

Влада тзв. Косова: Не прихватамо „Мали Шенген“

Идеју о балканском мини Шенгену, у јавности су у Охриду крајем претпрошле године представили српски председник Александар Вучић, албански Еди Рама и македонски премијер Зоран Заев, потписавши заједничку декларацију о регионалној сарадњи а зарад, „елиминисања свих препрека слободном кретању људи, роба, услуга и капитала“.

У Приштини је, међутим, идеја наишла на снажне критике и одбијање. Међу првима и оним најгласнијим да је одбаце био је садашњи премијер Аљбин Курти. Он се залаже и за покретање нове иницијативе СЕФТА-у, чиме би се поништио ЦЕФТА споразум у којем Косово нема једнак статус у односу на друге потписнице овог регионалног споразума.

Део иницијативе нису ни Црна Гора ни Босна и Херцеговина.

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 29. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. Да ли ово значи да ће Шиптари тзв.Албанци да навале у Србију да је черупају, насељавају и протерују нас као што једино и знају? А да ће наша издајничка власт да за њих појача “позитивну дискриминацију” да им олакша тај “посао”?

    16
  2. Ово значи да ће Срби, без проблема, моћи да отварају предузећа, радње, пекаре, посластичарнице, да купују станове, пољопривредно земљиште, свуда, по целој Албанији и Македонији, без икаквих проблема. Теоретски, могли би то и Албанци по Србији, али то је мало вероватно. Лепо је рекао наш лидер, није ово корак ка стварању Велике Србије, ово је нешто сасвим другачије. Више као корак ка Великој Северној Македонији. Или нешто слично.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading