Ричард Гренел: Волим Албанце, Курти греши због „Отвореног Балкана“

Мислим да би Курти требало да буде део ширег балканског дијалога, а он то не ради. То је велика грешка, истакао некадашњи амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине

Ричард Гренел и Еди Рама (Фото: Репортери)

Некадашњи изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел каже да је косовски премијер Аљбин Курти погрешио што није узео учешћа у “Отвореном Балкану”, док за албанског премијера Едија Раму каже да је визионар.

“Мислим да би Курти требало да буде део ширег балканског дијалога, а он то не ради. То је велика грешка. Мислим да народ на Косову заслужује да има посао, али без учествовања у овој дискусији неће моћи да буде део нормализације економских односа на Балкану, нити разговора”, истакао је Гренел у интервјуу за албанске “Вести 24”.

Гренел је објаснио и зашто се вратио на Балкан након што је напустио челну позицију у Трамповој администрацији.

Навео је да промовише страна улагања и економску сарадњу у региону, као једини начин да се гарантује благостање свим грађанима, али посебно да се пружи више могућности за запошљавање млађој генерацији.

“Визија председника Трампа за дијалог између Косова и Србије имала је везе са отварањем нових радних места, са економијом и идеја је била да регион Балкана напредује. Деценијама смо причали о политици, али није било великог напретка док смо само седели за столом и само разговарали о политици, па нам је била жеља да то наставимо даље говорећи о економском развоју, говорећи о запошљавању младих. Овде смо недавно видели, споразум о нормализацији економских односа који је омогућила Трампова администрација био је веома плодоносан. Али оно што желимо да видимо је наставак те инвестиције, зато сам овде, не радим више за владу. Ја сам у приватном сектору и тражимо могућности за стварање приватног сектора за страна улагања на Балкану”, рекао је Гренел.

Изасланик бившег председника Доналда Трампа навео је да воли “Албанце и албанску кухињу”.

“Дивна је. Тек смо дошли и уживаћемо овде до краја недеље”, рекао је Гренел.

Он није желео да коментарише то што је некадашњи председник Сали Бериша недавно проглашен за персону “нон грата” у САД.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 3. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading