Александар Лукашенко: Зарад безбедности позваћемо руске војнике у Белорусију

Белорусија је у стању да брзо размести 500.000 сопственог особља, али ако то не буде довољно, руске оружане снаге ће бити позване, казао Лукашенко

Александар Лукашенко (Извор: Факти)

Ауторитарни белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да је спреман да позове у земљу руске војнике ако такав потез буде неопходан за осигурање безбедности и Белорусије и Русије.

Лукашенко је, међутим, рекао да у овом тренутку „апсолутно нема потребе“ да то чини.

Он је навео да је на прошлогодишње антивладине протесте одговорио без уплитања оружаних снага других држава, али је додао да „неће оклевати“ да позове руску војску ако буде неопходно, пренела је државна агенција Белта.

„Белорусија је у стању да брзо размести 500.000 сопственог особља, али ако то не буде довољно, руске оружане снаге ће бити позване“, казао је Лукашенко.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва није добила званичан захтев Белорусије за слање војника.

Песков је казао да је такав потез „могућ једино после званичног захтева руководства једне земље вођству друге“.

Русија и Белорусија имају блиске војне и одбрамбене везе.

Лукашенко се донедавно одупирао покушајима Москве да прошири војно присуство у Белорусији и одбијао захтеве Русије да у тој земљи отвори ваздухопловну базу и да размести додатне војнике.

Русија је обећала Белорусији војну помоћ и позајмила јој 1,5 милијарди долара након избијања политичке кризе у тој земљи после председничких избора у августу 2020. године.

Лукашенкова власт је почела оштар обрачун са противницима после августовских избора, када су широм земље избили масовни антивладини протести. Демонстранти су се побунили због званичних резултата избора, према којима је Лукашенко убедљиво победио и стекао право на шести мандат.

Због учешћа на вишемесечним демонстрацијама ухапшено је више од 35.000 људи, од којих је полиција хиљаде брутално претукла. На мети власти били су и новинари који су извештавали с протеста.

Белоруске власти су претходних недеља интензивирале оштар обрачун са активистима цивилног сектора и независним медијима.

Власти су само у јулу извршиле претрес више од 200 канцеларија и станова активиста и новинара. У притвору је тренутно 28 новинара који чекају суђење или издржавање казне.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 30. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Браво!!! Доста је запад више тупио!!

    4
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading