Унеско: Српска културна добра на КиМ остала на листи баштине у опасности

То је изузетно важно, јер потврђује континуирану озбиљну угроженост овог добра, рекла амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили

Манастир Дечани (Фото: А. Васиљевић)

Комитет за светску баштину Унеска једногласно је донео одлуку о задржавању српског културног добра, средњовековних споменика на КиМ, на Унесковој листи светске баштине у опасности, изјавила је за Танјуг амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поздравио је одлуку.

„То је изузетно важно, јер потврђује континуирану озбиљну угроженост овог добра, на шта Република Србија стално указује“, рекла је Тамара Растовац Сиамашвили.

Та добра су, како је подсетила, уписана на Унескову листу на захтев Србије и држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације.

Продужено 44. заседање Комитета за светску баштину још траје.

Петар Петковић: Српским споменицима на КиМ потребна заштита

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић поздравио је одлуку Комитета за баштину Унеска.

„Важна и једино исправна одлука Унеска да на листи светске баштине у опасности задржи четири храма Српске православне цркве на Косову и Метохији! Српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородица Љевишка и даље се налазе у ризичној ситуацији и потребна им је заштита и то међународна“, написао је Петковић на Фејсбуку.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 31. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Шиптар победи на “Kосову” са платформом НЕМА ПРЕГОВОРА, Млађан Ђорђевић га хвали и прича како би се с њим лепо договорио јер “није окрвавио руке”, Вучић иде на “преговоре” са њим у Брисел, Јеремић говори како је изванредан политичар, Ђилас да може са њим да се преговара…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading