Александар Вучић: Грађанима још по 20 евра помоћи од државе

Председник Србије рекао да ће предложити „велико увећање” износа по рођеном детету, и то и за прворођено и за осталу децу

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у буџету Србије има довољно новца и да ће за по 20 евра у динарској противвредности бити повећана помоћ пунолетним грађанима и пензионерима, предвиђена за јесен.

Вучић је за телевизију Пинк изјавио да ће пензионери, уз по 50 евра и још 30 евра у септембру и новембру, како је раније било најављено, добити још и по 20 додатних евра.

Он је додао да ће пунолетни грађани који су се јавили за помоћ државе од укупно 60 евра, и који треба да приме још 30 евра, добити додатних 20 евра у децембру.

„Пензионери ће добити 100 евра на поклон од државе а сви остали који су се већ пријавили, а даћемо могућност додатне пријаве, добиће 50 евра”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће предложити „велико увећање” износа по рођеном детету, и то и за прворођено и за осталу децу, пренела је Бета.

Он је рекао да је у „првој половини године забележен раст од 8,3 одсто”, као и да је седам-осам година БДП увећан за више од 50 одсто.

Вучић је рекао да су захваљујући томе велика улагања и у здравство, и најавио отварање ковид болнице у Новом Саду за 1. септембар, као и да ће ускоро бити отворена фабрика за производњу вакцине против коронавируса.

Финансијски подстицаји за рађање

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да се припремају нова решења за подстицај наталитета који ће предвиђати значајну новчану подршку за стимулацију рађања.

„Донећемо такве мере које ће финансијски подстаћи рађање, као и повећање старосне границе за вантелесну оплодњу на 42 године и више. Све што можемо да мотивишемо људе”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је рекао да је његов предлог да се једнократна давања за свако рођено дете повећају до 5.000 евра по детету, као и да се задрже и побољшају и остала права.

Истиче да је стопа наталитета обрнуто пропорционална животном стандарду, али да без деце нема будућности.

Говорећи о лечењу деце од ретких болести у иностранству он је навео да се за здравство издваја око три милијарде евра годишње као и да је многоструко увећан износ за лечење деце.

Каже да је између 2008. и 2012. у иностранство послато 420 деце, а од 2013. до 2020. – 4567 деце, што је шест пута више и подразумева огроман новац.

Такође се издваја и за лекове за ретке болести.

Помињући случај малог Гаврила каже да је морао да интервенише, јер је обезбеђено 370.000 евра, а због процедуре је настао проблем.

„Мора да постоји свест да помогнемо и да се боримо, а не да тражимо разлог и хватамо се за формалности, као што је фактура, јер мајка није морала да зна како да је направи”, рекао је Вучић.

Указао је и да је здравство напредовало у значајној мери, као и да су плате лекара и техничара, медицинских сестара у односу на 2010. годину, сада увећане више него двоструко.

Наводи да данас техничар у ковид зони има 79.000 динара плату, а медицинска сестра више него специјалиста 2011. године, док лекари специјалисти данас имају и до 134.000.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading