МЦП: Цетињски свештеници Гојко Перовић, Обрен Јовановић и Анђелко Боричић прелазе на нове дужности

Нека их Бог награди за њихову љубав и оданост цркви, за ревносну службу, нека тако само и наставе, закључио митрополит Јоаникије

Литургија у Цетињском манастиру (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је данас свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру која је уједно била и опроштај цетињских свештеника Обрена Јовановића, Гојка Перовића и Анђелка Боричића, од досадашњих парохија и парохијана због преласка на нове свештеничке дужности, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Отац Обрен, који је био и секретар Митрополије црногорско-приморске, нови је архијерејски намесник херцегновски, отац Гојко ће бити свештеник при подгоричкој Цркви Светог Ђорђа под Горицом, док ће отац Анђелко Боричић бити у свештеничкој служби у Горњо-грбаљској парохији, наводи се у саопштењу МЦП.

Митрополит је захвалио цетињским паросима на љубави и труду који су уложили у своје парохије током њиховог вишегодишњег живота и служења на Цетињу.

„У своје име, као и испред братије Цетињског манастира и свештеника Митрополије, владика Јоаникије даривао је проте Обрена и Гојка са по једним крстом Митрополита Амфилохија и новим свештеничким одеждама, да и даље ревносно служе Господу и својој Цркви“, наводи се у саопштењу.

Јоаникије је, како се додаје, навео да су отац Гојко и отац Обрен затражили да иду на нове дужности, што је он уважио и наградио их јер као добри, искусни духовници могу више учинити у новим приликама и у новим местима.

Према његовим речима оци су много учинили на Цетињу, а преласци на нове дужности су саставни део динамике црквеног живота, и она је спасоносна.

„Они су овде служећи Светом Петру Цетињском и овој светињи и верно служећи нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија и слушајући његове речи и гледајући његов пример, стекли много тога што је важно да пренесу на друга места. Да се та благодат од ове светиње Цетињског манастира и од моштију Светог Петра Цетињскога и благослов Часног крста и руке Светога Јована Крститеља проносе даље“, казао је Јоаникије.

Отац Гојко Перовић (Фото: Sputnik/Никола Бижић)

Он је изразио уверење да ће оци као што су били у свему исправни и честити људи, угледни свештеници, добри пастири који су оставили дубоки траг на Цетињу то наставити и на новим дужностима.

Такође је казао да нимало не сумња да ће, као што су били верни сарадници блаженопочившега Митрополита Амфилохија, бити и његови верни сарадници.

„То су изузетно честити људи, прави свештеници одани својој вери и својој цркви. Носили су крст толико година на Цетињу и није им било лако. Али уз Божију помоћ, као што су то увек говорили, све је лако. И њима је ова света служба на Цетињу била помало тешка, али више радосна и лака, и благословена и Бог их је за ту верност својој цркви наградио лепим угледом у народу и нека то тако само и наставе“, казао је Јоаникије.

Он је пожелио Перовићу, Боричићу и Јовановићу да им нова служба буде срећна и благословена.

„Да их Бог награди за њихову досадашњу верну, истрајну и исправну службу господу, а нарочито зато што су били верни ћивоту Светог Петра Цетињскога, овој светињи и Српској православној цркви и посебно нашем блаженопочившем Митрополиту, велико духовнику, пастиру и учитељу, и великом мученику. Владика Јоаникије је казао да је блаженопочивши митрополит Амфилохије узлазио много пута са Христом на голготу и последњи пут кад је узишао у својој краткој болести и тада је своју веру посведочио. Христа Господа прославио и цркву своју и као умирући и са својим кивотом и са својим гробом утврђивао. Велико је дело митрополита Амфилохија, али нека буде на част свима онима који су били његови саслужитељи. Наравно одлазе наши свештеници, отац Гојко и отац Обрен са Цетиња, један у Подгорицу, други Херцег Нови, али су они толико близу нас, заједно са нама и толико су међу нама, да ће увек бити са нама и са овом светињом. Благосиљамо их, благодаримо и желимо све најбоље, сваку срећу и сваки благослов и њима и њиховим породицама. Нека их Бог награди за њихову љубав и оданост цркви, за ревносну службу, нека тако само и наставе“, закључио је Јоаникије.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

  1. … А фанарска капица ” Џомић ” спустила се у Београд, те овако разуђени, монолитно ће мисионарити ” неспоразуме у Споразуму ” тако што ће свако од њих тумачити здравково тумачење селаковићеве посланице црногорцима…
    П.С.
    Све посланице Србима из Црне Горе ионако су апокрифне – тако почиње селаковићева посланица…

    12
    1
  2. Отац Гојко иде у парохију у којој живи Мило Ђукановић?

    11
    2
  3. @ Главни даса

    Ту у близини, су и Мишко Перовић и Жељко Ивановић

    http://borbazaveru.info/content/view/14578/1/

    11
    2
  4. Bruka sto su ovi likovi cinili po Crnoj Gori. Podrzavam vladiku Joanikija u procerivanju ovog ***** sa molbom da se ne zaustavi samo na njima trojici. Ima tu jos opasnih vukova u jagnjecoj kozi koji rade za Mila Djukanovica i Mirasa Dedejica

    3
    3
  5. @Грешан
    @Mileta

    Да ли сте ви нормални?!
    Тројица коју тако дрско и безобзирно блатите су међу најбољим свештеницима наше Цркве.
    Отац Гојко Перовић је без сумње најбољи!
    Изгледа да сте потпали под ужасну, антицрквену и антинационалну пропаганду Аљекових таблоида. Ваши мефисто-малиоцзни напади су и подли напад на блаженопочившег Митрополита Амфилохија.
    Ви сте брука и застиђе српско, ако сте уопште Срби и вјерници!

    2
    6
  6. @ Бајо Пивљанин

    О том вашем најбољем, и о њему као „ научнику „ већ сам рекао шта мислим у три коментара

    https://stanjestvari.com/2020/06/16/protojerej-stavrofor-spc-nije-najprimjereniji-naziv-ali-nije-na-politicarima-da-to-rijese/

    8
    1
  7. За све што се спочитава и замлаћује, губи време са Kривокапићем, обратити с његовом шефу ***** Гојку Перовићу чија овај наређења слуша. **** Гојко је интелектуални лидер друге фамилије, а остали дио фамилије ради цигаре и сллично… Права подјела послова. Него чудно је што владика Јоаникије ћути. Не може се срамота сакрити, а то је да је кадар ***** Гојка преварио српски народ и нанио му огромно зло.
    Кривокапић смијенио адвоката блаженопочившег митрополита Амфилохија Божа Милоњића – Гојко ћути. Носио цвијеће посланицама искљученим из Цркве – Гојко ћути. Превару црногорске удбе, црногорских “зелененаша” из 1918. завршно су спровели Гојко Перовић, владика Јоаникије (који је испод Гојка по старешинству стварном у ЦГ) и Амфилохије, они су буквално уцијенили ДФ да Криви мора бит носилац листе или црква неће подржати српску листу. Послије је на састанак под Острог Амфилохије лично нариједио и пресудио да криви буде премијер, и уз то да се Дритану и URA да све што траже (комплет сектор безбједности и да они одређују ко је подобан за владу а ко није). То и ђеца у Црну Гору знају да је тако било. Није можда толико Амфилохије због старости те самим тим смањене оперативне функције, лично Јоаникије и Перовић су довели и представили Кривог као “богоугодног мелемног човјека” који треба бит носилац листе ако се хоће подршка цркве. Мада, Амфилохије и Криви су се познавали око 30 година, и не треба одговорност Амилохијеу занемарити. Ада ли је Јоаникију и Гојку кривог довео Дака Давидовић или неко други, то треба питат њих. Kад већ нијесу људи да устану и сами кажу истину народу који је њиховом намјерном или ненамјерном кривицом преварен.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading