Суд за злочине ОВК продужио притвор Хашиму Тачију

Судија је одбацио тврдњу одбране да Тачи на Косову више нема утицај какав је имао због пораза његове партије на недавним изборима

Хашим Тачи (Фото: Факти)

Суд за злочине ОВК у Хагу одбио је захтев бившег заповедника ОВК Хашима Тачија, оптуженог за злочине на Косову и у Албанији, да буде пуштен из притвора, објављено је на интернет страници суда.

Тачи је претходно тражио да буде пуштен у једну од две државе, које су суду дале гаранције, и да тамо буде у кућном притвору под условима које одреди суд.

Та држава је финансијер суда и чланица НАТО, прецизирао је Тачи у захтеву.

По званичним подацима, суд, чији је званичан назив Специјализована већа Косова, финансијски подржавају: Канада, Норвешка, Швајцарска, Турска и САД. Једино Швајцарска није чланица НАТО.

Одбијајући тај захтев, судија за претходни поступак Никола Гију се сложио са аргументом тужилаштва да гаранције трећих држава не могу на адекватан начин смањити ризике које би донело Тачијево пуштање из притвора.

Иако је прихватио да би ризик од Тачијевог бекства из кућног притвора у трећој земљи могао бити сузбијен, судија Гију је закључио да се не би могао ограничити ризик да ће оптужени опструисати рад суда, утицати на сведоке или поновити кривично дело.

По судији, „једино систем праћења Тачијеве комуникације у притвору суда…може ефикасно ограничити ризик да он опструише правосудни процес или почини кривично дело или том делу допринесе”.

Гију је одбацио тврдњу одбране да Тачи на Косову више нема утицај какав је имао због пораза његове партије на недавним изборима.

Судија је закључио да на утицај и мрежу присталица које Тачи има, као бивши командант ОВК, премијер и председник Косова, нужно не утичу резултати избора.

Поново наглашавајући да на Косову „преовлађује клима застрашивања сведока”, судија Гију је оценио да претходни покушаји да се суд и тужилаштво опструишу „показују да постоји вероватноћа да ће Тачи поново починити кривична дела”, тим пре што је сада упознат са великим делом доказа против себе.

Тачи ће, како је раније најавио његов бранилац Грег Кихо, уложити жалбу на судијину одлуку о продужењу притвора.

Жалбе на исту одлуку већ су уложили саоптужени Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи.

У априлу ове године, апелационо веће суда је одбацило жалбе оптужених на претходну одлуку судије Гијуа да им продужи притвор.

Иако се сложио са одлуком већине да Тачију ускрате условну слободу, судија апелационог већа Кај Амбос из Немачке је, у издвојеном мишљењу, тада указао да би понуда „треће државе” да прихвати оптуженог „могла бити важан, а можда и одлучујући фактор” при доношењу одлуке о захтеву за пуштање из притвора.

Хашим Тачи (Фото: Факти)

Таква конкретна и прецизна понуда „треће државе” у „будућим случајевима”, по судији Амбосу, „могла би бити снажан аргумент у корист пуштања на условну слободу”.

Оптужница Тачија (52), Весељија (53), Сељимија (49) и Краснићија (69) терети за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су у 10 тачака за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке, као ратни злочини.

Четворица оптужених ухапшена су на Косову 4. и 5. новембра прошле године.

У првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра, сви су изјавили да нису криви за злочине из оптужнице.

Тужилаштво је најавило да ће за почетак суђења бити спремно у јануару идуће године, а браниоци траже да процес не почне пре половине 2022, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading