БиХ: Валентин Инцко наметнуо забрану негирања „геноцида“

Ова одлука ступа на снагу одмах и одмах се објављује на службеној интернет страници ОХР-а, стоји у саопштењу

Валентин Инцко (Фото: РТРС)

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

„Закон који следи и који чини саставни део ове одлуке ступа на снагу како је предвиђено у члану два тог закона, на привременој основи све док га Парламентарна скупштина БиХ не усвоји у истом облику, без измена и допуна и без додатних услова“, саопштено је из Канцеларије високог представника у БиХ.

Ова одлука ступа на снагу одмах и одмах се објављује на службеној интернет страници ОХР-а и у „Службеном гласнику БиХ“, наводи се у саопштењу, преноси РТРС.

(Спутњик, 23. 7. 2021)

Милорад Додик: Република Српска одбацује одлуку Валентина Инцка

Одлука којом је Валентин Инцко, одлазећи високи представник у БиХ, наметнуо допуне у Казненом закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, показује да је он типични србомрзац и одмах кажем да Република Српска то одбацује, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да све говори о томе да Валентин Инцко “нема правa на ову одлуку, која је правно неутемељена”.

„Срби ово никада неће да прихвате. Ово је посљедњи ексер у ковчегу БиХ и БиХ не може да послије овога да функционише“, рекао је Додик.

Поновио је да нема дијалога у БиХ.

„Геноцид се није десио“, нагласио је Додик.

Милорад Додик (Фото: Марко Спасојевић)

Додао је да Република Српска треба да дâ институционални одговор и да ће бити сазвана седница Народне скупштине Републике Српске следеће седмице.

„Позивам све политичке партије у Српској да дјелујемо јединствено, јер је ово питање Републике Српске и српског народа“, истакао је Додик.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, коме мандат истиче 1. августа, донео је одлуку да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне допуне Kривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 23. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading