Дмитриј Козак: Русија ће се умешати ако Украјина удари на Донбас

Тим Зеленског већ стигао и до тврдњи да су Мински споразуми омча око врата Украјине, наводи заменик шефа администрације председника Руске Федерацијe

Проруске снаге у Украјини (Фото: Дојче веле)

Русија неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне „да поприма обележја геноцида“, рекао је Дмитриј Козак, заменик шефа администрације председника Руске Федерације.

У интервјуу француско листу Politique Internationale, Козак је указао да у Украјини и даље делују изузетно радикалне политичке групе које су спремне за такве акције:

„Украјинска држава данас није у стању да се одупре акцијама тих група. Ако зоном конфликта (на Донбасу) завладају они који данас отворено организују националистичке војне акције на улицама Кијева – то ће бити трагедија. Русија према томе неће равнодушна, а верујем – ни светска заједница“.

Козак је – позвавши се на сведочења руских учесника у досадашњим преговорима о Донбасу – рекао да се администрација Владимира Зеленског у понечему држи горе од преговарача његовог претходника Петра Порошенка:

„Порошенков тим, у сваком случају, није био оволико контрадикторан. Тим Зеленског чак пуца себи у ногу. Стигао је већ и до тврдњи да су Мински споразуми омча око врата Украјине и да сметају проналажењу решења за конфликт“.

Козак је у овом контексту подсетио и на изјаву Зеленског да Украјини „договори нису потребни за решавање сукоба, већ само за одржавање санкција против Русије“.

Москва упорно инсистира да Кијев преговара са донбаским републикама – Доњецком и Луганском, а украјински врх то већ годинама избегава.

Вероватно и зато што је председник ДНР – Денис Пушиљин – ових дана на једном скупу у Доњецку рекао да су Кијев и Чернигов „руски градови“.

Бивши украјински премијер Николај Азаров оценио је да ће се Украјина распасти – ако се докачи са Русијом.

А бивши шеф израелске обавештајне службе „Натив“ Јаков Кедми: да ће Украјина у том случају престати да постоји. За врло кратко време.

Опрема: Стање ствари

(Факти/Искра, 21. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Bog Vas čuo gospon Dimitrije. Ali, mislim da ništa od toga neće biti. Rusia se ponaša kao Srbija u odnosu na Srbe u Srpskoj Krajini i na Kosovu. Da su htjeli da zaštite svoj narod davno bi intervenisali kako u Donbasu tako i u Odesi i drugim regionima gdje su Rusi u većini. Dabogda da ja griješim.

    1
    1

Оставите коментар