Бар: Контроверзе око именовања за директорку школе учитељице која је задала деци да цртају тробојке

Информација да је она постављена на чело установе из које је била суспендована изазвала је бурне реакције јавности

Фото: Спутњику уступила Рада Вишњић

В.Д. директора Основне школе „Југославија“ у Бару Рада Вишњић биће разрешена са те функције, саопштено је незванично порталу „Побједа“ из Министарства просвете, науке, културе и спорта.

Вишњићева је била именована за вршиоца дужности ове образовне установе на период од шест месеци, почев од 12. јула ове године. Она је у жижу интересовања јавности дошла средином 2020. године након што је ученицима, мимо наставног плана и програма, дала задатак да цртају тробојку.

Током поступка утврђивања одговорности за позив ученицима на метанисање, констатовано да је Вишњићева начинила тежу повреду радне обавезе. Информација да је она постављена на чело установе из које је била суспендована изазвала је бурне реакције јавности. Већина је осудила овај поступак Министарства, а Социјалдемократска партија СДП је чак припремила интерпелацију за смену министарке Весне Братић, преноси РТЦГ.

Фото: Фејсбук

Њу је на то место именовало Министарство просвете, науке и културе Црне Горе, које се по објављивању информације огласило, истакавши да су се при одабиру вршиоца дужности и њихових помоћника руководили „објективним критеријумима, а не политичком вољом јавности“.

Подсетимо, Рада Вишњић постала је познато широј јавности јер је почетком прошле године суспендована са посла, када су њени ученици на часу ликовног цртали Штрумпфове у центру српске тробојке, који су касније без сумње је постали нови симбол борбе за очување српских светиња у Црној Гори.

Она је месец дана касније због „Штрумпфова“ добила и условни отказ, а за Спутњик је тада изјавила даје та одлука једна врло лукава зачкољица јер руководство школе мисли да ће је овако имати у шаци.

У октобру месецу исте године, Вишњићева је још једном суспендована јер је путем Вајбера позивала ученике на молебан. Тада је невладино удружење „Црногорски збор“ против ње и свештеника СПЦ поднело и кривичне пријаве.

Вишњићева се у подршци СПЦ ту није зауставила па је предводила и литију у Херцег Новом, дугу 13 километара, рекавши тада за Спутњик да жели „да у молитви подржи борбу за српске светиње“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар