Приштина: Ристо Јовановић осуђен на шест месеци затвора

Суд је у одлуци навео да је Јовановић имао намјеру да изазове раздор и нетрпељивост између етничких заједница

Ристо Јовановић (Фото: Косово oнлајн)

Суд у Приштини осудио је црногорског држављанина Риста Јовановића на шест мјесеци затвора.

Јовановић је ухапшен прошлог мјесеца, током обиљежавања Видовдана на Газиместану, под оптужбом за изазивање раздора и нетрпељивости. За кривично дјело које му је стављено на терет, казна је до пет година затвора.

Суд може да уважи и замјену казне затвора за новчану у износу од 6.700 евра, са чим се Јовановић сложио.

Суд је у одлуци навео да је Јовановић имао намјеру да изазове раздор и нетрпељивост између етничких заједница, преноси РТС.

Због тога га суд, како се наводи, осуђује на шест мјесеци почевши од датума изрицања пресуде.

Вријеме проведено у притвору биће му урачунато.

Јовановићу се забрањује улазак на Косово у наредних пет година.

Тужилац је у судском претресу прије два дана оптужио Јовановића „да је на Газиместану умишљајем подстицао и ширио јавно мржњу, раздор и нетрпељивост између етничких и вјерских група које живе на Косову“.

„Убијте Ши***ра”, ‘Косово ћемо опрати крвљу’, ‘Косово је Србија’, ‘Шип****ма ће бити тијесно’“, то је наводно Јовановић говорио на Газиместану, а тужилац је кривицом сматрао и то што је подизао три прста.

Јовановић је на суђењу рекао да се не осјећа кривим и додао да не мрзи ниједан народ.

Суђење Јовановићу било је заказано по хитном поступку, а свједоци одбране и Јовановића, немарношћу судске администрације, нису добили позиве за појављивање, пренио је раније портал РТС-а.

Послије суђења, бранилац Јовановића, адвокатица Јована Филиповић, рекла је да свједоци одбране нису приступили суду јер је позив достављен њој као браниоцу, а не њима у Подгорици.

„Нису приступили рочишту због неажурности суда. Како би убрзали поступак, свједоци су дали овјерене писане изјаве, али суд није желио да их прихвати. Најприје је речено да ће их позвати путем Зума, али ни то није урађено, па је одбрана тиме остала ускраћена“, истакла је тада Филиповић.

Напоменула је да свједоци које је одредио тужилац ни у једном тренутку нису потврдили наводе из оптужнице.

„Иако смо више пута покушавали да их питањима натјерамо да кажу ријечи ‘убијте Шип***а’, ‘Косово ћемо опрати крвљу’, ‘Косово је Србија’, које је навело тужилаштво, иако су рекли да знају српски језик, они то нису учинили, нису потврдили, што доводи у сумњу непристрасност свједока и објективност приликом исказа“, додала је Филиповић.

Тада је казала како очекује да ће суд поступити по закону, на основу доказа и ослободити Јовановића јер, наводи, „не постоје материјални докази, и да би свака друга одлука била у супротности са законом“.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС/Вијести, 21. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading