Александар Раковић: Кривокапић из Темељног уговора избацио историјски континуитет СПЦ

Кривокапић очито има намеру да потпише Темељни уговор са СПЦ као институцијом која је у Црној Гори присутна од времена Краљевине СХС, каже Раковић

др Александар Раковић (Извор: ИН4С)

Црногорски премијер Здравко Кривокапић је из „свог” новог предлога Темељног уговора избацио чињеницу о историјском континуитету Српске православне цркве у Црној Гори, изјавио је историчар Александар Раковић.

С тим у вези, казао је Раковић, потписивање Темељног уговора сада је даље него икада.

„Кривокапић очито има намеру да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом као институцијом која је у Црној Гори присутна од времена Краљевине СХС, а не од 1219. када је Свети Сава основао Зетску епископију”, рекао је Раковић за Пинк, преноси Танјуг.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић је све у вези са новим Кривокапићевим Темељним уговором оценио „великом преваром”.

„Десило се нешто што нисмо веровали да би могло да се деси тим пре што су нас уверавали да је Кривокапић сигурна рука за потписивање Темељног уговора и доношење измењеног закона о слободи вероисповести”, река је Мандић и додао да је управо због тога покренут процес промена у Црној Гори.

„Ово је велика школа за српски народ, политичаре, али и оне који су предложили Кривокапића за носиоца изборне листе|, рекао је Мандић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Одличан ( наивни професорчић ) ученик Светог Ђеде. Држите се ви глупи Срби из Црне Горе , Светог Ђеде и верујте у његов култ. Глупи, зато што нисте схватили или нисте хтели да видите његове игре и игрице вођене у задњих тридесетак година… Дубоко сам убеђен да ни сада не схватате о чему и за кога је он радио.

  11
  6
 2. Za ovu sadasnju izdaju su krivi Joanikije i *** Gojko Perovic po recima Andrije Mandica.

  3
  3
 3. @Зоран,
  „Дубоко сам убеђен да ни сада не схватате о чему и за кога је он радио“

  O cemu i za koga?

 4. @Mister x
  мислим да је питање провокативно а не из незнања, али кад сам већ почео ред је и да одговорим а ви одговор схватите истинитим или намерно погрешним.
  Радио је на стварању Црногорске православне цркве ( наравно не ове НВО Дедеићеве) и за то је годинама тражио папину подршку и оног назови Патријарха Васељенског да би она била канонска и призната тј. да нема проблеме какве деценијама има „ македонска“ . Радио је многе ствари за које није имао подршку СПЦ као што су лажно титуларно представљање, канонизација Његоша без сагласности и без права на то…За кога је радио, па за Удбу као и многе владике СПЦ које су пре постављења морале проћи проверу ( доказ њихово нечињење на отворени екуменизам оба Иринеја, Светог Ђеде, Атанасија… на стварање нове цркве у Америци, Максим и компани – што је циљ и Удбашких унука данас који раде на разбијању српског корпуса у целом свету), касније за Мила ( претражите мало интернет уназад двадесетак година ако вас баш интересује ) повремено фингирајући сукобе као што почиње да чини његов изабраник ,наивни професор.

  5
  5
 5. @Зоран,

  Pitanje nije bilo provokativno.
  Ovo za podrsku od pape i vaseljenskog patrijarha, rad na stvaranju CPC, zaista prvi put cujem.
  Znam doduse da se nije mnogo bunio kad se Crna Gora odvajala, i to je zaista sve sto znam o njegovim eventualnim skretanjima sa srpskog puta, tako da kazem.

  5
  1
 6. Mitropolit Amfilohije, Vaseljenski Patrijah Bartolomeo, nepriznati Vladika Dedejic su zavrsili Pontifical Oriental Institute,Koji se nalazi u Rimu. Society of Jesuit je osnivac I pokrovitelj. Osnovan je 1917 ( zanimljiva Godin’s) da se obrazuju Pravoslavni. Jezuitske ustsnove daju najvise moguce obrazovanje.

  4
  1

Оставите коментар