НАТО уступа Црној Гори софтвер за обавештајне активности

Црна Гора, да би јој били уступљени поменути софтвери, мора да задовољи захтеве НАТО, па је забрањено да се софтвери користе на тајним мрежама, као што су Мишн сикрет и Нешeнал сикрет

Фото: Борис Пејовић

Агенција за комуникације и информације НАТО (НЦИА) уступиће црногорском Министарству одбране и Војсци бесплатно коришћење софтвера који је у власништву Алијансе, а који се користе за подршку логистици, морнарици, обавештајним активностима, праћењу и планирању операција и тактичким комуникацијама, пише „Побједа”.

То је, како преносе подгорички медији, наведено у владиној Информацији о закључивању уговора о лиценцама између НЦИА и Министарства одбране Црне Горе са приједлозима уговора.

У документу владе стоји да први предлог уговора о лиценцама у вези са дистрибуцијом НАТО софтвера обухвата листу од 30 софтвера намењених за „подршку логистици, морнарици, обавештајним активностима, праћењу и планирању операција, тактичким комуникацијама и осталом”.

Други предлог уговора о лиценцама односи се на нова софтверска решења, која ће, како је наведено у документу, заменити постојећа из листе софтвера у претходно наведеном уговору, а која су достигла крај свог животног циклуса и више неће бити подржана од стране НЦИА.

У документу је објашњено да трећи предлог уговора о лиценцама, којим се одобрава коришћење софтвера у власништву НАТО, укључује могућност коришћења софтвера за интегрисано командовање и контролу и информационог система за ваздухопловно командовање и контролу, који су од значаја за функционисање Ваздухопловно- оперативног центра Војске Црне Горе и су директно повезани са НАТО системима кроз заштићену НАТО комуникациону мрежу, преноси Танјуг.

Црна Гора, да би јој били уступљени поменути софтвери, мора да задовољи захтеве НАТО, па је забрањено да се софтвери користе на тајним мрежама, као што су Мишн сикрет и Нешeнал сикрет.

Обавеза је и коришћење на хард-дисковима заснованим на хардверу који користи потпуну енкрипцију диска.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading