Микица Кецић: Требало би обновити домаће банке

Продата је и Комерцијална банка, остала је још само АИК као већа. Сведоци смо хаоса на тржишту банака. Продају се, купују се. Шта ради држава?

Фото: Срђан Печеничић

Пре равно девет година у овој рубрици објављено је моје писмо у вези са страним банкама. Тада је тема била висина камата. У међувремену проблем је добио нове облике. Сада те банке више не могу толико да зарађују на превеликим каматама, али су се досетиле да наплате разне „трошкове” – обраде, осигурања, одржавања… Све оно што би требало да урачунају у камату. Формално, камате су повољне, али ко не плати на мосту – платиће на ћуприји. Чак и кад то експлицитно пише у уговору о кредиту, обичан грађанин тешко може да схвати да је то превара.

Али, неко се досетио и кренуле су тужбе. Настаде паника, судови закрчени, трошкови огромни. Нажалост, и неки људи из власти су стали у заштиту банака. Три посланика поднела су предлог за „аутентично” тумачење закона. Ко може да га да кад је аутор закона скупштина из 1978. године? Како данашња скупштина може да да аутентично тумачење?

Председник Привредне коморе Марко Чадеж каже да се угрожава наша привреда. Постоји и опасност да се банке повуку из Србије. А што су и долазиле? Ко је затворио домаће банке и довео стране? И лаику је јасно да ће оне профит износити из земље.

Продата је и Комерцијална банка, остала је још само АИК као већа. Сведоци смо хаоса на тржишту банака. Продају се, купују се. Шта ради држава? Шта је с оснивањем развојне банке? Подсетићу да „угашене” банке и даље постоје, још нису обрисане. Зашто се ништа не ради на васкрснућу домаћих банака и ослобађању од страних? Ако можемо да обновимо војску, зашто не можемо и банке?

Микица Кецић,
Београд

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

 1. pitanje je bilo,sto radi drzava?cudim se pitanju,nista kao uvijek,skuplja slag i suti

  5
  1
 2. E da.
  Pa to su nam prvo unistili, kad su krenuli da nam unistavaju suverenitet.
  Mozda kad izadjemo iz kolonijalnog ropstva.

  12
  2

Оставите коментар