Политика: Црногорци и даље истрајавају на Титовом путу

Слушајући ових дана Бечића и Ђукановића, изгледа да је сва енергија уложена на литијама имала за циљ повратак култа Јосипа Броза Тита, каже Андрија Мандић

Споменик Јосипу Брозу у Подгорици (Фото: Бета – Д.Х.)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Здравко Кривокапић и председник Скупштине Алекса Бечић не дозвољавају да се на цивилизовани начин растанемо са „диктатуром комунистичке партије Јосипа Броза која је осуђена од стране читавог демократског света”, изјавио је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

„Господо, станите! Почели су с нама збијати шале чак и људи из бивших република СФРЈ, што су имали истог председника и маршала као и Црногорци. Добро би било да престанете са понижавањем Црне Горе јер је она велика прича, а најлепше странице властите историје је написала пре Тита, сматра Мандић.

„Домаћа и међународна јавност сложни су око тога да су литије за одбрану светиња биле главни ослонац за прошлогодишњу промену власти. Слушајући ових дана Бечића и Ђукановића, изгледа да је сва та уложена енергија имала за циљ повратак култа Јосипа Броза Тита. Овај ужасни фалсификат је директно супротстављен жељама већине грађана Црне Горе који су задивили Европу чврстом вером у Бога и лепшу будућност, написао је Мандић на Твитеру.

Да се у Црној Гори свакодневно води вербални идеолошки рат заснован на поделама на четнике и партизане сведоче и бројне изјаве поводом 13. јула, Дана устанка у Црној Гори.

Премијер Здравко Кривокапић није смогао снаге да честита грађанима Црне Горе 13. јул, написао је Твитеру Миодраг Радовић, шеф Кабинета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

„Вероватно се коси с његовим идеолошким становиштима и када је реч о међународном признању Црне Горе и када је реч о устанку против његових истомишљеника. Не треба додатних доказа ком вредносном систему припада, навео је Радовић.

„Да је један од највећих датума у историји, 13. јул је показао и јуче. Црна Гора га је прославила како доликује, на месту где је све и почело 1941. године, уз говор председника Мила Ђукановића какав и баста оваквом тренутку, а премијер се сакрио у мишију рупу како му и приличи, навео је бивши министар одбране и члан ДПС-а Предраг Бошковић.

На ове оптужбе одговорили су из кабинета премијера Здравка Кривокапића.

„Оптужбе председника десничарског ДПС-а и формално председника свих грађана Црне Горе, Мила Ђукановића, да у структурама нове власти има пропагатора фашизма, заправо говоре колико је отуђење од реалности и хипокризија присутна у деловању шефа опозиције, наводи се у саопштењу из кабинета Кривокапића.

Од ратнохушачка из деведесетих, који се својим борбеним, великодржавним наративом и фашистичким изјавама пробијао на политичку позорницу, до „достигнућа” у коме је наша држава у међународној заједници препозната као земља хибридног режима, са заробљеним институцијама, јесу аутентичне Ђукановићеве тековине, од којих се црногорско друштво императивно мора ослободити.

Да је председник државе заиста посвећен антифашизму, те демократским и прогресивним вриједностима, не би нам са својом партијом оставио подељену земљу, разорену економију, и нефункционалан систем, у коме су цветали корупција, непотизам, дискриминација.

Но, како је то у традицији Црне Горе, као и сви окупатори, тако је и Ђукановић добио адекватан, демократски одговор када је покушао да у потпуности пороби слободарски дух народа и уништи нашу земљу.

Свесни очекивања грађана, нова демократска власт пружиће пуни допринос у превазилажењу подела и тако обезбедити да коначно имамо друштво једнаких шанси, у коме ће сваки човек несметано упражњавати своја грађанска права, наводи се у реаговању предсједника Владе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 7. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Црногорски државници, опозиција и Другофамилијаши на потпуно различити начин тумаче поруке које по истом питању долазе из Београда и Тиране.

    Премијеру Здравку Kривокапићу, предсједнику Скупштине Алекси Бечићу, ДПС-у и Другофамилијашима пријемчивије су поруке из Тиране које се тичу уклањања граница, сарадње у туризму и економији, реализације заједничких, него оне које на исту тему мјесецима инстистира званични Београд.

    Kада предсједник Србије Александар Вучић понуди Црној Гори да подржи идеју о Мини Шенгену и буде њен дио, црногорски званичници, опозиција предвођена ДПС-ом и наравно Другофамилијаши са својим медијима у глас узвикну да Вучић ради на стварању Велике Србије и да жели да окупира Црну Гору.

    Са друге стране, сви ови актери који даноноћно нападају Србију и њене идеје сматрају ретроградним, одобравају када Абазовић са Рамом у Тирани разговара о невидљивим границама, економској сарадњи и заједничким пројектима, на чему почива идеја о Мини Шенгену, чији је иначе велики поборник премијер Албаније,
    Очито да Вучићеве предлоге они не разумију, или се праве да не разумију, па као преводиоца и тумача потраже Едија Раму из чијих уста иста порука дјелује много примамљивије и прихватљивије.

    Дританова посјета Албанији која има за циљ јачање сарадње између двије државе представља оптималну мјеру добросусједске сарадње, што није случај када неки фунционер ДФ-а истим поводом посјети Србију. Посјета Београду изазове прави талас негодовања код највиших државних функционера, опозиционара и Другофамилијаша који сви у глас поруче да нећемо бити слуге Београда.

    Што је Дритану дозвољено у Албанији, то српским локалним функционерима из ДФ-а није у Србији.

    Дритану свака част што тежи да унаприједи односе са својим сународницима и државом Албанијом, а бившим Србима, а сада заклетим стопроцентним Црногорцима на највишим државним функцијама нека служи на част блаћење и напади на српски народ и државу Србију.
    А можда зато што Раму не нападају од првог дана ступања на функцију као што је то Kриви напао Вучића на једној ТВ у Сарајеву?
    А можда и зато што кћеркама Kривокапама не пада на памет да развијају бизнис и живе у ,,прелијепој и пријатељској” Тирани, већ то раде у ,,мрском, непријатељском и окупаторском” Београду?
    А говорили су нам како је ова Kривокапићева “прва демократска влада” у Црној Гори. Вријеме је показало да није ни прва, ни демократска, ни црногорска, него управо 42. влада, како нам Демократе и поручују. Влада континуитета са лоповском ДПС, влада континуитета са црвеним чизмама, кожним мантилима, влада континуитета са лоповлуком, тајним досијеима, служењем страним интересима, шверцерима, тајкунима, шпијунима.

  2. Гледам ову фотографију и питам се, шта ће један православни епископ и митрополит на једном оваквом месту, оваквим поводом и у оваквом друштву ?
    Да гледа и слуша како се кличе и певају песме ономе који је одговоран за убиство митрополита Јоаникија Липовца и преко 180 свештеника !
    Са потомцима, оних са крвавим рукама злочина над невиним старцима, женама и јадном дечицом, онима који су свештенике наше Свете Цркве зверски мучили, чупали им браде, качили им овнујска звона, упрезали у коњске кочије, терали их да пију крв убијених четника и живе их бацали у јаме.
    Са тим потомцима и следбеницима Пеке Дапчевића, Блаже Јовановића, Секуле Дрљевића………………………………………. није било место православном епископу.
    Са онима који су песмом “ Nosim kapu sa tri roga i borim se protiv Boga ” чинили најстрашније злочине

    Господе помилуј !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading