Дојче веле: Зашто опет многи неће да се вакцинишу у Немачкој

Институт Роберт Кох (РКИ) нагласио је у последњем раду да између 85 и 90 процената становништва старијег од 12 година мора бити вакцинисано да би се спречио четврти талас

Фото: DW

У Немачкој се поново повећава и удео људи који не желе да се вакцинишу. Зашто? Новинар ДВ је разговарао са једним паром из Келна – обични људи у средњим годинама, који не желе да се вакцинишу.

„Без фотографисања, без правих имена! Не желим да да ме третирају као чудака или теоретичара завере. Једноставно не желим да се вакцинишем!”

Јасно, у реду. Зато ћу их у овом чланку назвати Ричард и Сузане. Њих двоје срећем у парку на периферији Келна. Он ради у индустрији амбалаже, она у администрацији болнице. Обоје су у средњим педесетим, тако да, мислим се ја готово спадају у ризичну групу.

„Знате, мислим да је вакцинација врло озбиљна инвазија на моје тело. Свако треба да донесе ову одлуку за себе. И само ако не желите да се вакцинишете, не значи аутоматски да сте луди или уморни од живота”.

Њих двоје се не сматрају анти-ваксерима. Као деца примали су уобичајене вакцине. Али они заправо не верују тренутним вакцинама. У свом кругу пријатеља и познаника због тога наилазе на неразумевање.

„Због своје вакцинације сматрају се бесмртнима. И даље би се могли заразити упркос вакцинацији”, огорчена каже Сузане.

Колики је ризик?

Али вакцинација смањује ризик од тешког тока болести, кажем ја.

„Може бити, али на крају је то све одмеравање користи и ризика. Наравно, увек се можете негде заразити нечим, али чак и ако се то деси: већ знам неке колеге и познанике који су били болесни од короне, али или су имали само благе симптоме или је то било слично уобичајеном грипу “, каже Ричард.

Сузане ускаче: „Наравно да у медијима чујете о најозбиљнијим облицима или смртним случајевима и да су ‘људи умрли од Ковида или са њим’. Али ако онда питате колико је та особа заправо била стара, а онда се испостави да је већ имала 87 година. То баш не може да ме убеди да бих и ја требало да се вакцинишем.”

Све зависи од конкретне животне ситуације, кажу: „Знате, живимо на селу, не идемо ни у један клуб и не љубимо се кад се поздрављамо са људима. Верујем да је за нас ризик од заразе релативно мали.”

Космо истраживање

Пар није усамљен са својим ставом: У Немачкој је додуше потпуно вакцинисано 38,9 одсто људи, а више од половине (56,5 одсто) је већ примило најмање једну дозу вакцинације. Али темпо вакцинације се успорава.

Према актуелном истраживању пројекта Космо Универзитета у Ерфурту, Института Роберт Кох и других истраживачких институција, спремност за вакцинацију међу невакцинисаним и даље опада. Анкетирано је 1011 људи широм земље. Само 41 одсто њих жели да се вакцинише – знатно мање него почетком јуна, када је вредност била 57 одсто.

Разлози су били врло слични: одмеравање ризика од вакцине и могућности да се тешко оболи. Поред тога, поверење у вакцинацију је недавно знатно опало. Они који имају мање поверења, мање се вакцинишу. У исто време, многи верују да ако се многи други вакцинишу – не морају и они. И на крају, неки су уверени да Ковид-19 не представља стварну претњу.

Медијско карикирање?

По мишљењу њих двоје, опасности од новог вируса короне су преувеличане у медијима. Увек чујете само исте стручњаке, увек само исто мишљење.

На пример делта варијанта. Можда је тачно да је ова мутација веома заразна, али то не значи да због тога има горих токова или више смртних случајева.

„Наравно, слике из Индије су биле шокантне, али да ли је заиста упоредиво? Погледајте хигијенске услове или у каквом су лошем стању болнице! Скоро свака епидемија доводи до катастрофе. Али у нашој земљи изгледа сасвим другачије “, каже Ричард.

Да ли медији преувеличавају пандемију да би привукли пажњу, питам њих двоје.

„Дефинитивно!” Ричард је сигуран.

„Али не бих говорио о ‘медијима који шире лажне вести’, то је заиста одвратан израз са десне идеолошке позиције. Мислим да је израз ‘системски медији’ прикладнији, јер је начин на који се представљају људи који не желе да вакцинишу – врло једностран. Ако не желите да се вакцинишете, тј. не уклапате се у систем, брзо вас жигошу као теоретичара завере. Смета ми мањак критичке дистанце у медијском извештавању”.

Контрадикторне изјаве нису баш уверљиве

Сузана каже: „Сетите се збрке око Астра Зенеке – у року од неколико недеља било је потпуно контрадикторних изјава о томе кога треба вакцинисати и у ком интервалу. Или узмите питање комбинације вакцина. У почетку је СТИКО (Стална комисија за вакцинацију) био потпуно против комбиновања вакцина, сада је то одједном прави избор. Или узмите вакцинацију за децу: вакцинисано је само неколико стотина деце. Америчка агенција за лекове из овога закључује да се деца и адолесценти могу вакцинисати. Неке европске земље такође то мисле, али немачки СТИКО то сматра ризичним. И то је оно што они називају ‘научно утемељеним‘?”

Пар се међусобно допуњава.

„Или расправа о такозваном имунитету стада. Прво је СТИКО рекао да би око 60% морало да се вакцинише због тога. Сада су достигли 85%. Међутим, истовремено не желе да се деца и млади вакцинишу. Па шта сад? Како желе да достигну 85%. Тако да је за мене ова постојећа комисија за вакцинацију у потпуности контрадикторна и није убедљива.”

Извор: Печат

Можете се рећи да су се обоје интензивније бавили том темом и често су се сусретали са оптужбама или критикама.

Институт Роберт Кох (РКИ) нагласио је у последњем раду да између 85 и 90 процената становништва старијег од 12 година мора бити вакцинисано да би се спречио четврти талас.

Да ли је вакцинација патриотска дужност?

Према истраживању Косма, већа је вероватноћа да ће се људи вакцинисати ако су уверени да ће то заштитити и друге. Када питам пар да не угрожавају само себе већ и друге, Ричард ме скептично гледа.

„Да? Да ли је заиста тако? Да ли сам заиста друштвено неприхватљив само зато што не желим да се вакцинишем? Или како је сада рекао амерички председник: вакцинација је патриотска дужност. Која бесмислица!”

Сузане с неразумевањем одмахује главом. „Свако ко је забринут треба да се вакцинише. Поред тога, доста њих је већ вакцинисано, па је вероватноћа много мања да ћу се заразити једним од њих”.

Обавезна вакцинација на мала врата?

Питам пар да ли их нервира то што ће им убудуће бити дозвољено да на одређене догађаје одлазе само са потврдом о вакцинацији или на одмор. Обоје подижу обрве готово истовремено.

„Па, мислим да је то помало подмукло, јер заправо је то практично увођење обавезне вакцинације на мала врата, чак и ако је савезна влада увек говорила да неће бити обавезно. Али то није толико важно за нас, онда не идемо на ове догађаје и идемо на одмор аутомобилом”, пркосно каже Сузане.

Фото: Википедија/Центар за контролу и превенцију болести

Да би повећали стопу вакцинације међу одраслима, стручњаци компаније Космо препоручују рушење баријера – на пример, вакцинацијом директно на радном месту и у образовном сектору. На тај начин се „може доћи до великих група са много контаката и да се напор да се вакцинише драстично смањи”, каже се у извештају.

Вакцинација као услов за посао?

Кад то поменем Ричарду и Сузане, обоје су се дубоко замислили. „То је проблем”, признаје Сузане, „јер сада можете да се вакцинишете код нашег послодавца. Не желе сви то, али могуће је да његова компанија или менаџмент наше болнице затраже вакцинацију. А ако не желите да се вакцинишете, то може да буде разлог за раскид или не обнављање уговора. То вероватно не би било правно у реду, али било би могуће”.

На крају обома пожелим да остану здрави.

“И ви, такође! И молим те, немој да изгледамо као чудаци. Свако треба сам да одлучи да ли жели да се вакцинише или не. То је моја одлука, мој ризик, који би други већ једном требало да прихвате”, каже на крају Ричард.

Александер Фројнд

Опрема: Стање ствари

(DW, 10. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading