Брисел: Да ли обавезна вакцинација спасава животе или угрожава слободе?

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила да влада у Берлину без обавезе „само снажно препоручује” вакцинацију лекарима, болничарима и запосленима у домовима за старе и немоћне

Фото: Бета/АП

БРИСЕЛ – У Европској унији се распламсала расправа о томе да ли обавезна вакцинација за лекаре, болничко и особље у домовина за старе угрожава личне слободе и демократију, или је то неминовно прихватање да се и нехотице не угрози здравље других грађана како би се спасли милиони живота од наново растуће епидемије корона вируса. Расправа је избила у јавности ЕУ кад су такву обавезу увеле власти Француске и Грчке, мада већина стручњака, медија и владајућих кругова у Унији то сматра, ако не баш нужним, а оно без сумње јако препорученим и етичким кораком да се спречи растућа зараза у Европи.

Италијанска влада је већ у априлу обзнанила да лекари и болничари морају да се вакцинишу да би се спречила нова, вирусом изазвана, национална трагедија из марта прошле године.

Али су сад на одлуке Париза и Атине да уведу обавезу цепљења и „здравствену пропусницу” за ресторане и све затворене просторе љутито реаговали и противници цепљења, они који тврде да корона вирус не постоји, као и они који сматрају да су тиме угрожени демократија и личне слободе, јавља Бета.

Грчки портал „Рил њуз” тако мисли да се „нужна масовна вакцинација не може постићи уценом, моралним, психолошким притиском или ‘наградом’ већ потпуним информисањем и уверењем које се изграђује на истини, пошто све друго само потхрањује неразумно расуђивање”.

Национални биоетички одбор у Атини, међутим, каже да је обавеза вакцинације „последње средство” које је већ раније препоручено због сумње да цепљење неће достићи нужну раван националне заштите од вируса и пошто се сад испоставило да је само 38 од планираних 70 одсто Грка примило вакцину.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да влада у Берлину без обавезе „само снажно препоручује” вакцинацију лекарима, болничарима и запосленима у домовима за старе и немоћне, али је предочила и да четврти талас пандемије може да се заустави само много већим цепљењем против ковида-19.

Немачки портал „Дојче веле” преноси став Артура Каплана, професора медицинске етике на Универзитету у Њујорку, који упозорава да ће милиони људи умрети ако се одмах не предузму корените мере, уз етичко-професионалну обавезу вакцинације здравственог особља пре свега, да се ширење делта соја вируса заустави.

Белгијски дневник „Соар” каже да је за „антиваксере административно прописивање цепљења гажење слободе појединца… али како сад ствари стоје, вакцина је управо кључ поновне слободе”.

Француски лист „Фигаро” стаје у одбрану председника Емануела Макрона који је наредио обавезну вакцинацију и увођење „здравствене пропуснице” и предочава да „ако слобода претпоставља непостојање принуде, свака слобода је такође ограничена слободом других људи”.

Фигаро се у анализи позива на Хипократову заклетву која почива на природном моралу и наглашава да онај који жели да упражњава професију чији је циљ здравље људи, има етичку дужност да спасава животе или томе доприноси… па управо зато треба да се вакцинише.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Обавезна “спашава” а добровољна “угрожава”? Дакле није циљ спашавање него тотална и перманентна контрола и вакцинација? Замислите “логику” где неко са кишобраном покисне зато што ви немате кишобран? Пре десет година још сам се расправљала са неким поштоваоцима лика и дела Била Гејтса због његових још онда изнетих јавно планова да се светска популација смањи контролом рађања и вакцинама. Говориле су ми овце да је он велики стручњак, и да није мислио тако, и да је то теорија завере, и да би то значило да мора да вакцинише цео свет што је немогуће итд. Није прошло ни десет година а Гејтсов план се одвија по плану и гле чуда иде се на вакцинацију целог света. Али сада те исте овце с којима сам се расправљала опет бране Гејтса и кажу – тако треба и то је за наше добро.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading