Аљбин Курти: Србија притиска Србе на Косову, Приштина их штити

Не планирам да прошлу зависност Косова од Србије заменим новом зависношћу Косова од признања Србије наше независне државе, рекао Курти

Аљбин Курти (Фото: Арменд Нимани/АФП)

Србија врши притисак на Србе на Косову, а Приштина покушава да их од тога заштити. Срби нису изложени инцидентима на Косову и побринућемо се за све грађане Косова, рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Курти је то, између осталог, казао у интервјуу за „Јуропијан вестерн балканс“.

„На Косову не постоје међуетнички проблеми. Заправо, на Косову имате Србе који се жале на притисак Србије. Када сам први пут био премијер, за саветника сам именовао Александра Станковића из Ранилуга, али је после два сата поднео оставку због притиска структура из Београда. У основи, косовски Срби су под притиском Београда. Желимо да помогнемо и њима. Јер, као што знате, скоро 100 одсто је принуђено да гласа само за једну странку, која је под контролом и коју финансира Београд, и то је заиста тужно. Мислим да би требало да постоји демократски плурализам, а не националистичка хомогенизација“, рекао је Курти.

Када су у питању претње Албанаца Србима, Курти каже да се „њима баве“ и да постоје „политички корени инцидената, који се не дешавају због етничких разлика, већ због нечијег политичког интереса“ и оптужио је Београд да изазива инциденте.

„Ми се бавимо свим инцидентима, али такође није у реду доћи у напола завршену цркву, која није стигла да се заврши јер је то било током периода Милошевића у универзитетском кампусу, и одржати политичку литургију. То није у реду, не без дозволе. Јер, чак и према Бриселском споразуму сваки пут када дођете, требало би да тражите дозволу. Без тражења дозволе да се дође и обави политичка литургија у Милошевићевој цркви која је изграђена ’97 у универзитетском кампусу. Јер, Милошевић је раније експроприсао територију универзитетског кампуса, а такође и јавна предузећа и имовину како би изградио цркву. Милошевићева инструментализација цркве је нешто што бисмо требали осудити, а не претварати у политичку литургију“, рекао је Курти.

Курти је рекао да неће одбацити Вашингтонски споразум, иако је он „један од лидера који је подржао председника Бајдена за разлику од председника Вучића који је снажно лобирао за председника Трампа“.

Додао је да је предложио Вашингтону „четири препоруке везане за Србију“.

„Једна је реципроцитет права мањина – у Србији постоји национални савет за Албанце али и Бошњаке. Верујем да можемо да имамо права реципроцитета. Потом сам предложио СЕФТУ (Споразум о слободној трговини Југоисточне Европе) по узору на оно што Норвешка, Исланд и Швајцарска имају са ЕУ, тачније ЕФТА и ЕЕА. Потом, треба да се фокусирамо на проблеме несталих особа. Такође сам предложио и да Косово и Србија склопе мировну декларацију да нећемо нападати једни друге. Остале државе или желе или су се већ прикључиле НАТО савезу, са изузетком Србије. Мислим да су ови предлози реални и да треба да их остваримо. Причао сам о Вашингтонском споразуму имајући на уму да је било очекивања да ће овај споразум фундаментално престати да буде важан за нову администрацију уколико Џо Бајден победи на изборима, а он јесте победио“, казао је Курти.

Премијер привремених приштинских институција каже да је у дијалогу Београда и Приштине „тешко разговарати док год не дође до дистанцирања од Милошевићевог режима“.

„Не видим алтернативу међусобном признавању и не желим да избегавам контроверзна питања. За мене се дијалог у Бриселу који се ослања на резолуцију Генералне скупштине од 8. септембра 2010. године своди на статус односа између Косова и Србије. Имамо ненормалне односе и нормализоваћемо их. У том циљу, како каже та резолуција, постоје четири циља која треба да постигнемо – мир, сигурност и стабилност, сарадња, афирмисање европског пута и перспективе и побољшање живота грађана. Верујем да бисмо конструктивним дијалогом могли да напредујемо“, рекао је Курти.

Он је објаснио како би „волео да Србија призна Косово, али ако Србија то не жели, морамо да наставимо да живимо без тог признања“.

„Не планирам да прошлу зависност Косова од Србије заменим новом зависношћу Косова од признања Србије наше независне државе.

Дакле, већ 13 година живимо без признања Србије. Било би добро да нас Србија призна, али ја то нећу платити ни територијом Косова, ни функционалношћу наше државе. Косово је независно. Косово је признало 26 од 30 земаља НАТО-а, и 22 од 27 држава чланица ЕУ. Русија и Кина нас не признају, али САД, Француска и Велика Британија у Савету безбедности признају. Мораћемо да наставимо даље“, закључио је Курти.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Све што је на Косову изграђено плаћено је новцем Србије, јер је у комунизму и социјализму Србија третирана као развијена република, док су Косово, Ц. Гора и БиХ, као неразвијени, за свој развој стално добијали из буџета Србије и друге две републике. Ништа од тога што на К. постоји нису платили нити отплатили ни НАТО ни ЕУ, нити Албанци који су тамо живели.

    Државе које су признале Косово су пораз и срамота за остатак демократског света.

    ЕУ је недавно реаговала на намеру Србије да поново отвори амбасаду у Сирији, наводно због неподобног сиријског ”режима”. Када би се ЕУ погледала у огледалу, видела би себе како је као ”државу” признала нешто што је произвела НАТО агресија. Државу побуњене и споља наоружане, подстрекаване и војно помогнуте етничке мањине. НАТО је напао суверену земљу чланицу УН а да Србија није угрозила или напала ниједну НАТО земљу; стање у Србији Савет безбедности претходно није означио као опасност за светски мир и безбедност – што сме да буде једини разлог за војну интервенцију.

    Сада из свих оруђа гурају институционалне осуде геноцида у Сребреници 1995. у државама региона. Зашто то раде? Као што нам је објаснио угледни стручњак из Србије – тиме мисле да могу, и покушавају, да оправдају наводно превентивну, а илегалну, НАТО интервенцију на Косову 1999; тобоже да би спречили геноцид на Косову!!

    У Србији су до тада Албанци ”по кључу” добијали задужења и звања у савезним институцијама, а да нису морали нити нешто да знају, нити да раде. Падало им је с неба, радили су од 12 до подне.
    Нису пребијана албанска деца, као што се и данданас ради са српском децом и одраслима у ”држави” коју води овај ”дични” норвешки зет и његови претходници. Нису протеривани Албанци са Космета. Наших Срба је протерано 250.000 у тој ”демократској” ери на Косову, а да за последњих 20 година не смеју да се врате ако им је стало до главе на раменима. Ни за један злочин се не зна кривац у тој европско-америчкој трулој творевини у којој, наводно, постоје и раде институције система. И не само оне, већи међународни надзор!!

    Пре 30 година Албанци су инсценирали ”тровање” албанске деце на Космету. А шта смо видели на документарном телевизијском снимку? Видели смо, у етнички мешовитој средини, селектвино ”отровану” само албанску децу како, по команди, утрчавају назад у болничке кревете и до носа се покривају када им албанска медицинска сестра то нареди, јер у собу ненајављено улази те ве екипа сниматеља са београдске телевизије.

    Србину Марјановићу су локални злочинци гурнули стаклену флашу у чмар, разбили је а онда објавили како се као хомосексуалац самозадовољавао. Па све тако, и слично, све до НАТО и ЕУ ”ослобођења”; и после.

    За све ово време још је на снази, никада није укинута, послератна (Други св. рат) комунистичка забрана повратка Срба на Косово и Метохију. Толико и о српској власти. Тадашњој. А тек ове после!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading