Владимир Путин: Све више сам уверен да Кијеву није потребан Донбас

Све више сам сигуран у то да Кијеву Донбас једноставно није потребан, оцењује руски председник

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

Руски председник Владимир Путин објавио је чланак о Украјини, о односима Москве и Кијева, Донбасу, али и о пореклу руског и украјинског народа, односно о томе да су и Руси и Украјинци један народ, једна целина, као и „да то није плод некакве конјунктуре, већ његово лично убеђење”.

Како је навео у чланку објављеном на сајту Кремља, зид који је направљен у последњих неколико година између Русије и Украјине, између једног те истог историјског и духовног пространства, доживљава као заједничку трагедију што је последица обостраних грешака начињених у различитим периодима.

„То је резултат рада тих сила које су стално претендовале на то да униште наше јединство. Формула која се примењивала и која је свима позната током векова – подели и владај. Ту нема ничег новог. Отуда и покушаји да се одигра на карту националних питања, да се посеје мржња између људи. А главни задатак је поделити, а затим и напујдати народ једне против других”, наводи се у Путиновом чланку, пренео је Спутњик.

Руска Федерација је, како је додао, признала све нове политичке регије и учинила много тога како би Украјина опстала као независна држава.

„Искључиво захваљујући ниским ценама гаса Украјина је у периоду од 1991. до 2013. године уштедела преко 82 милијарде долара, а данас се буни око суме од 1,5 милијарде коју Русија треба да плати за транзит гаса до Европе”, навео је руски председник.

Како тврди, до 2014. године многи споразуми и заједнички пројекти радили су за добробит и руске и украјинске економије.

Упркос дешавањима те године и свему што је уследило потом, Русија је и даље остала међу три највећа трговинска партнера Украјине, а стотине хиљада Украјинаца ради на територији Русије и у тој земљи добија подршку.

„Ето каква вам је то земља-агресор”, додао је Путин.

Осврнуо се и на сукобе на југоистоку Украјине, рекавши да је Русија учинила све што је могла како би зауставила братоубилаштво, а потписан је и Мински споразум који, према његовом мишљењу, нема алтернативу.

„Међутим, по свему судећи, све више сам сигуран у то да Кијеву Донбас једноставно није потребан. Зашто? Зато што грађани тих региона, као прво, никада неће прихватити то што им се намеће силом, блокадама, претњама. А као друго, Мински споразум, који је представљао шансу да се мирним путем успостави територијална целовитост Украјине, у потпуности је супротан са пројектом анти-Русија”, нагласио је Путин, преноси Танјуг.

Додао је да се у пракси дешава да се у украјинској јавности ствара атмосфера страха, користи се агресивна реторика, подстиче се неонацизам, долази до милитаризације земље.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading