Међу ухапшенима због убиства председника Хаитија и два Американца

Власти Хаитија претходно навеле да је полиција убила седам осумњичених за атентат

Фото: Бета/АП

ПОРТ-О-ПРЕНС – Два мушкарца за које се верује да су Американци пореклом са Хаитија, од којих је један наводно бивши телохранитељ у Амбасади Канаде у Порт-о-Пренсу, ухапшена су у оквиру истраге убиства председника Хаитија Жовенела Моиза.

Министар за изборе Хаитија Матијас Пјер рекао је за „Асошиејтед прес” да је Џејмс Солеџис међу шест особа ухапшених током 36 сати након што је наоружана група упала у резиденцију Моиза и убила га, а његову жену Мартин тешко ранила.

Полиција је током размене ватре убила седам осумњичених за убиство Моиза, а трага за још две особе, преноси Бета.

Власти Хаитија су претходно навеле да је полиција убила седам осумњичених за атентат.

Солеџис себе описује као „сертификованог дипломатског агента”, заштитника права деце и бившег телохранитеља у Амбасади Канаде у Хаитију, на сајту хуманитарне организације коју је основао 2019. године на Флориди.

Власти нису објавиле податке о осумњиченима ни могући мотив за напад који је, према наводима полиције, извела „изузетно обучена и тешко наоружана група”.

Хаити, политички нестабилну и најсиромашнију земљу западне хемисфере, убиство Моиза је гурнуло у нова превирања, а криза је додатно закомпликована политичким вакуумом и нејасноћом ко би могао да преузме власт.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. “.. извела” изузетно обучена и тешко наоружана група”..” “Академци”? А видим и ништа без “хуманитарне организације” (логистика-тс, оперативни рад, трансфер људства, оружја и новца за подмићивања битних локалаца из безбедносних структура). Ма све сами “филантропи”.. Надам се само да ће неко у Холивуду препознати квалитет материјала и све преточити у добар политички трилер, мој омиљени жанр.. Мада лично, више преферирам хеликоптерски десант на председничку резиденцију, уз опаску да може бити нешто бучнији, али је зато атрактивнији.. 🤣 А у задње време и неки хеликоптери мало, мало, па доста после 22 лете над престоницом.. 🤣🤣 Елем, наравоученије, шта ћеш да се ломиш по “ливадама” и Пештеру, на Хаити брате, па лепо пред камерама(не сумњам да постоји комплетан видео материјал већ уредно монтиран) изведеш показну вежбу у реалним условима без употребе пиротехника под називом “Изолација и елиминација објекта икс”. Што се ухапшених тиче ту имамо један стих из “домаће ствари” “.. један позив мења све..”, а до Хаићана и Хаитија, њихове будућности, је налогодавцима и организаторима ове вежбе стало колико и до кишних глиста. Америка се враћа себи.. 😏 Мало шале, мало збиље, али и неретко шала уме да се претвори у не тако веселу стварност. Већ како за кога..

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading