Брисел: Завршeнa још једна рунда разговора Београда и Приштине

Kада реч о формирању ЗСО, ми смо јасно рекли да је то услов свих услова ако хоћемо да идемо даље, истакао  Петар Петковић

Фото: Снимак екрана

Састанак експертских делегација Београда и Приштине у оквиру дијалога о нормализацији односа завршени су у Бриселу, изјавио је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак који је присуствовао трилатералном састанку. Шеф српске делегације Петар Петковић рекао је да разговори нису били лаки и да је наша делегација инсистирала на томе да се испуни све што је договорено, а пре свега на Заједници српских општина.

Мирослав Лајчак је на званичном Твитер налогу написао да су завршени “опсежни и дубински разговори о читавом низу елемената дијалога – претходним постигнутим споразумима, текућим питањима и следећим корацима у нормализацији односа између Београда и Приштине”.

“Сви смо се сложили да нам предстоји још много посла и да ћемо наставити”, написао је Лајчак.

Шеф српске делегације Петар Петковић рекао је да разговори нису били лаки и да је наша делегација инсистирала на томе да се испуни све што је договорено, а пре свега на Заједници српских општина, као и да је покренуо питање несталих особа.

“Иза нас је три и по сата веома тешких разговора, то само говори у каквој позицији се данас држава Србија налази, али верујте, наш тим се борио храбро и одлучно и најбитније аргументовано. Ми добро разумемо ситуацију у којој се налазимо и зато тежимо компромисном решењу”, рекао је Петковић после нове рунде дијалога на техничком нивоу.

Навео је да разговори нису били нимало лаки и да је на моменте било чак и вређања са албанске стране.

“Ми смо одговарали на све што је требало да одговоримо, врло аргументовано, снажно и са чињеницама. Ни на једно питање нисмо остали дужни да не одговоримо другој страни”, навео је Петковић додајући да је наша презентација трајала готово два сата и да је српска страна говорила пре свега о формирању ЗСО с обзиром на то да јуче навршен 3.000. дан како је потписан Бриселски споразум и како ЗСО није формирана, а то је пре свега одговорност Приштине.

“Говорили смо и о питању енергетике, о инцидентима на KиМ, о правосуђу”, рекао је Петковић.

Навео је да је српска страна покренула питање несталих и све у вези с тим, јер је то цивилизацијско питање које мора да буде решено.

“Kада реч о формирању ЗСО, ми смо јасно рекли да је то услов свих услова ако хоћемо да идемо даље, да то подразумева остварење колективних права за српски народ на KиМ, јер бројни инциденти, напади на нашу имовину, на имовину СПЦ само потврђују колико је неопходно формирање ЗСО”, истакао је Петковић.

Рекао је и да је приштинска страна у тренутку када је почело да се говори о споразумима који треба да буду спроведени, руководила само техничким питањима.

Петковић се захвалио Мирославу Лајчаку и његовом тиму, који је био конструктиван, и поновио  да уговори морају да се поштују и да се испуни све што је договорено.

Заједничком трилатералном састанку са Мирославом Лајчеком претходили су појединачни састанци делегација Београда и Приштине са специјалним изаслаником ЕУ.

На агенди данашњих експертских разговара налазе се питања формирања ЗСО, слободе кретања, судбина несталих и енергетика.

ЕУ као главни посредник у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине наглашава да је састанак експерата припремни састанак за нову рунду разговора на виском политичком нивоу између председник Србије Александра Вучића и премијера привременик косовских институција Аљбина Куртија.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 7. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading