Александар Вучић: Јовичић у притвору само зато што је из Српске напредне странке

Виши тужилац је тражио да Александар Јовичић буде пуштен, а суд не да – али суд је власт и суд је властан да чини шта хоће, казао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Александра Јовичића неће да пусте да се брани са слободе само зато што је из Српске напредне странке, иако је поднео и оставку и сви сведоци су саслушани, ваљда се показало да је већи криминалац од других, рекао је председник Србије Александар Вучић на ТВ Хепи, говорећи о ухапшеном бившем председнику београдске општине Палилула.

„Али шта да радите, то је да би они показали некој амбасади да су они способни и да Вучић ништа не контролише”, рекао је Вучић, и додао да се насмејао када је видео образложење одлуке да се Јовичић не пусти из притвора и питао да ли је неко упознао тог судију са тим шта се дешава.

“Виши тужилац је тражио да (Јовичић) буде пуштен, а суд не да – али суд је власт и суд је властан да чини шта хоће”, казао је Вучић.

Он је оценио да су судије највећим делом „часни професионалци који обављају тежак посао“, али да има и других.

“Има део оних који имају своје менторе само у страним амбасадама и нигде друго”, истакао је Вучић.

„Опозиција увела праксу улажења у просторије других странака“

Вучић је рекао да је актуелна опозиција „увела праксу“ улажења у просторије других странака, наводећи да се није дешавало од „1930-их година, од нацистичке Немачке“.

Он је навео да су опозициони политичари долазили до врата заменика градоначелника Београда Горана Весића и додао да се такве ствари никада у Србији нису дешавале.

Навео је да нико није упадао у просторије Демократске странке када је била на власти и оценио је да је смешно улазити у просторије странака да би „причао како ће и шта ће странка да ради“.

Он је рекао да се он не плаши опозиције и њеног деловања, као што се, како је навео, није плашио ни 5. октобра 2000. године.

„А чак ни тог дана нису упадали у просторије странке којој сам тад припадао (Српска радикална странка)“, навео је Вучић.

Говорећи о неколико чланова Народне странке који су ушли у Председништво Србије, Вучић је поновио да га они „нису ни померили с места“ и додао да нису ни покушали.

„Џихад зелене агенде“

Вучић је оценио да „после политичког џихада владавине права, у којем некоме кажете да нешто није испунио и онда имате право на сваку врсту политичких и економских санкција било где у свету, сада креће нови џихад – џихад зелене агенде“.

Одговарајући на питање о зеленим покретима који делују у Србији, Вучић је констатовао да никога није брига што ту никаквог морала нема и што нам то говоре људи који су одговорни за све што су доносиле нове технологије, што се тиме баве људи који су били власници хидроцентрала и хтели да направе хидроцентрале, „а када нису добили дозволу, тобож су постали заштитници река“.

„А финансирају их из страних земаља, како не бисмо били енергетски безбедни“, казао је Вучић.

Нагласио је да државно руководство мора да води рачуна о будућности.

„Ми морамо да бринемо о чистом ваздуху, планинама, рекама, али и о томе да имамо довољно електричне енергије, а ње у региону довољно имају само Бугарска и Румунија“, упозорио је Вучић.

Констатовао је да, колико год имате енергије из сунца, ветра или минихидоцентрала, нећете моћи да „балансирате“, односно да складиштите енергију када је јефтина, а продајете када је најскупља, ако немате енергије на чврста, фосилна горива – „наравно, у што мањем проценту“.

„Морате да обезбедите енергетску безбедност. Што ја да учествујем у томе да уништавам Србију и да за седам-осам година плаћамо милијарду евра годишње да бисмо имали струју“, запитао је Вучић.

О односима у региону и са ЕУ

„Тражите од мене подршку за резолуцију против Србије – нећете је добити, звали се ви Мариника Тепић, Ненад Чанак или Борис Тадић, а тражите од мене поштовање за бошњачке жртве и добићете га увек и ту нема компромиса, ни по једном питању, рекао је Вучић.

Говорећи о односима са Црном Гором, а потом и о инциденту који је обележио његову посету Сребреници, Вучић је рекао да није Србија „признала Боку Которску“, „извезла неки клан“ или „доносила неку резолуцију“, и додао да се Србија труди да има отворена врата када је реч о односима са Црном Гором – „и око вакцина и око туриста“.

„Градићемо добре односе са свима“, поручио је Вучић и оценио да је Србија најпопуларнија у Северној Македонији, а да „добро стоји“ и у Албанији, док је са Хрватском потребно имати боље односе, уколико и једни и други хоћемо да опстанемо.

Када је реч о евроинтеграцијама, Вучић је нагласио да „не чекамо ништа, али радимо све“ да се придружимо Европи, додавши да никога ништа нећемо да молимо.

„Важно је да много тога урадимо по питању владавине права, да напредујемо у много области, да имамо другачији однос према онима који различито мисле, важно је да имамо и другачији однос према новинарима и према невладином сектору“, казао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 5. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading