Марко Респинти: Посластичар Филипс поново на мети ЛГБТ лобија

Исти Џек Филипс који није хтео да направи „свадбену“ торту за ЛГБТ+ муштерије и касније добио случај на Врховном суду, опет је на мети једног судије

Посластичар Џек Филипс 2017. године (Фото: Њујорк тајмс)

Вук длаку мења, али ћуд никада, па тако ни Џек Филипс, посластичар који је пре неколико година доспео на насловне стране свих новина јер је одбио да направи торту за ЛГБТ+ муштерије и тако подржи ону непостојећу ствар звану ЛГБТ+ „брак“. Онај исти Џек Филипс који није хтео да направи „свадбену“ торту и касније добио случај на Врховном суду, сада је опет на мети једног судије.

А. Брус Џоунс, судија окружног суда у Денверу у Колораду, казнио је Филипса са 500 долара за кршење Закона о забрани дискриминације у Колораду.

Отум Чарли Скардина, регистрована у Колораду као гласач Демократске странке, по професији је адвокат. Она ради као адвокат за разводе у Денверу и такође је трансродна особа. Једног дана тражио је од Филипсове посластичарнице Masterpiece Cakeshop у Лејкевуду да јој направи торту која би изнутра била ружичаста, а споља имала плаву глазуру, како би прославио сопствени транзицијски рођендан (прелазак од мушког у женски пол). И није то учинио било ког дана: већ управо 26. јуна 2017. године, истог дана када је савезни Врховни суд у Вашингтону прихватио да разматра Филипсов случај о свадбеној торти за хомосексуални пар.

Тужиља Отум Скардина (Фото: Дејли мејл)

Сада чак и птице на грани знају да је Филипс хришћанин и да се противи ЛГБТ+ „браку“ због својих верских уверења. У Сједињеним Америчким Државама то се назива верска слобода и заштићена је савезним Уставом. Због тога је у јуну 2018. Филипс победио на суду.

Сада, међутим, судија Џоунс каже да Филипс не може одбити да буде у служби Скардинине идеологије јер верска слобода нема никакве везе са овим случајем. Комисија за грађанска права државе Колорадо већ је тужила Филипса, али је одустала од тужбе у марту 2019. У то време, државни тужилац у Колораду Фил Вајзер рекао је да су обе стране изјавиле да немају интереса да наставе даље. Незадовољна, Скардина је сама наставила даље све до данашњег епилога. А у међувремену се догодило и то да је непозната особа (која је пак можда познат Скардинијевој) путем имејла питала Филипса да направи слаткише за прославу Сатане на богохулни и порнографски начин.

Како можемо тврдити да верска слобода нема никакве везе са „случајем Отум Скардине“? Заправо, Филипс заиста не може пристати да слави „полну транзицију“ или „родну транзицију“, као што не може пристати да слави ни ЛГБТ+ „брак“, јер га у томе спречава његов морални кодекс, заснован на прецизном религиозном погледу на свет, а такав став штити амерички савезни Устав. Исто важи и у случају да Филипс одбије, као што је то већ учинио, да на сличан начин учествује у прослави Ноћи вештица или величању Сатане. Можда се неко не слаже са Филипсом о овим вредностима, али Филипс има пуно право на то. У Сједињеним Државама одбрана верске слободе извор је слободе изражавања и окупљања.

Џек Филипс (Фото: Вашингтон пост/Гети)

Чак и да Филипс није хришћанин, његово етичко или можда филозофско противљење прослави идеолошког, али и провокативног геста било би подједнако заштићено. Јер то је лепота слободе: не можете човека натерати да ради нешто што не жели. Први који се у то уверио јесте Џек Филипс, који ће се сада жалити.

Аутор је главни и одговорни уредник портала International Family News

Део наслова и опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 6. 7. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading