Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину и Коалиција за одрживо рударство: Зорана Михајловић све време спремала терен за пројекат Рио Тинта

Зорана Михајловић је очигледно кроз своја претходна министровања припремала терен за пројекат „Јадар“, стоји у саопштењу

Зорана Михајловић (Извор: НСПМ)

Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину и Коалиција за одрживо рударство у Србији издали су саопштење у коме захтевају да се “под хитно прекину све илегалне активности компаније Рио Сава експлорејшн и да се преиспитају усмена одобрења која је иста фирма добила од званичника Републике Србије”. У саопштењу такође постављају питање да ли је случајно то што је за потребе отварања рудника надлежно баш ресорно министарство под ингеренцијом Зоране Михајловић “која је сад већ очигледно кроз своја претходна министровања припремала терен за пројекат ‘Јадар'”

Саопштење преносимо у целости:

Како имамо поуздане информације о томе да се у селу Брњац на територији града Лознице припрема откуп земље од мештана, а за потребе изградње трансформатора електричне енергије за потребе планираног рудника литијума, имамо неколико питања и захтева за надлежне.

Прво, на основу чега, како и зашто се наставља са дивљом градњом за пројекат који је сада већ евидентно противан јавном интересу Републике Србије, у тренутку када још нису завршене студије, нити постоји и један други наговештај да ће студије уопште проћи и да ће пројекат бити одобрен? Подсећамо да пројекат није финализован, не зна се тачна структура, нема процене утицаја на животну средину, не постоје експлоатационе дозволе.

Да ли је случајно то што је за потребе отварања рудника надлежно баш ресорно министарство под ингеренцијом Зоране Михајловић која је сад већ очигледно кроз своја претходна министровања припремала терен за пројекат „Јадар“?

Да ли је случајно да је иста била у Г17+ у тренутку доласка спорне компаније у Републику Србију, затим кроз цео свој политички рад до данашњег дана упозната са пројектом „Јадар“, па је тако баш случајно дотична била министар грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја у тренутку када поменуто министарство одобрава Просторни план подручја посебне намене за пројекат „Јадар“ на криминалан и илегалан начин? Када је криминални ППППН усвојен, дотична постаје министар рударства и енергетике јер управо то министарство наставља континуитет претходног у вези пројекта „Јадар“ и сада би требало да одобри експлоатационе дозволе.

Захтевамо да се под хитно прекину све илегалне активности компаније Рио Сава експлорејшн и да се преиспитају усмена одобрења која је иста фирма добила од званичника Републике Србије (да се испита тачно од којих), да се директор Рио Саве експлорејшн саслуша у УКП-у и Републичком јавном Тужилаштву и да се прекине са финансирањем инфраструктуре за пројекат стране приватне компаније од нашег новца и на нашу штету, јер је очигледно да Рио Сава експлорејшн никакве дозволе нема за даље активности на терену осим истраживања.

Такође захтевамо од Републичког јавног Тужилаштва да под хитно саслуша министра Зорану Михајловић, председника Владе Ану Брнабић и по потреби остале учеснике у истом криминалном и насилном спровођењу пројекта „Јадар“ и о исходу обавести јавност Србије у што краћем року, а у међувремену да се изда налог о привременом затварању представништва Рио Сава експлорејшн на територији града Лознице.

Уколико Рио Сава експлорејшн настави са истим активностима не поштујући српске законе, сматраћемо да и ми, грађани Србије, тј. мештани Јадра и Рађевине имамо ако не већа, оно иста права да се понашамо баш као и Рио Сава експлорејшн, а онда морате се сложити са нама куд пукло-да пукло.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ 5. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Подржавам и, као поштен грађанин Србије захтевам да се пробуди професионални морал Тужиоца! Не желим да ствар оде предалеко и прекасно за успешну интервенцију.
    Не желим да неко прво зглајзне са власти па да се тек онда покрене правосуђе, иако смо такве примере видели у бројним иностраним случајевима ”развијених” западних земаља, попут француског председника Саркозија и израелског Нетанијахуа нпр.
    З. Михајловић већ има ”путера на глави” као министар грађевинарства и инфраструктуре због надуваних трошкова и нестручног извођења путарских радова.

    10
  2. Не треба испустити из вида ни стање у којем је З. М. држала проблем животне средине у време када је такође била министар за то животно, запарложено, закоровљено питање добробити Србије.
    Када се дубље размисли З. Михаиловић, омнибус стручњак, за собом Србији оставља јаловину и рупе у буџету.
    Неким нашим функционерима је вероватно важнији бакшиш који добијају од колонизатора Србије; нама је једино важно где и коме иде новац од наших пореских давања. И изнад свега – важно нам је да нико Србију не води као на улару.

  3. Удружење Заштитимо Јадар и Рађевину и Коалиција за одрживо рударство: „ Да ли је случајно то што је за потребе отварања рудника надлежно баш ресорно министарство под ингеренцијом Зоране Михајловић која је сад већ очигледно кроз своја претходна министровања припремала терен за пројекат „ Јадар “ ?
    ++++
    У њеном „ раду „ ништа није случајно.
    Уосталом, пустимо је да сама каже шта и како „ ради „.

    “ Potpredsednica vlade i ministarka gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ponovila je da ne prima platu u Vladi Srbije, ali nije naglasila na koji način se finansira. Ministarka Zorana Mihajlović već duže vreme nalazi se na udaru pojedinih medija zbog navodnog bahaćenja na državni račun. Međutim, ona negira da živi na teretu građana Srbije. – Platu ne primam u Vladi Srbije niti uzimam bilo kakve dnevnice – to je negde za ove tri godine pet miliona dinara, rekla je Mihajlović novinarima upitana da komentariše napade u medijimа “
    http://novibeogradafera2.blogspot.rs/2015/09/krije-finansijera-kako-se-finansira.html

    Фина “ госпођа “.
    Каже да “ ради “ за грађане Србије али, од њих не прима плату.
    Интересантно и веома поучно, као њен лични допринос страначком пројекту “ Свом снагом против корупције “
    У који су поверовали само ометени у развоју.
    И треба.
    Њима је и намењен.
    И не само тај.
    Знају страни „ инвеститори „ колико се окотило, дошло са стране и запатило најгорег антрополошког шљама у нашој јадној, опљачканој и окупираној отаџбини чији је начин живота: “ А колики је мој део ? “
    Наравно, није могуће ( бар у логору Србија ), да некоме из ј**** куће у Немањиној број 11 “ капље “ без знања оног ко све зна и у све се разуме.

    10

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading