Репортери: У Приштини „Парада поноса“

„Парада поноса“ биће одржана 1. јула са почетком у 11.30 сати на тргу Скендербег и завршиће се слављем на тргу Захир Пајазити

Парада ‘поноса’ у Београду (Фото: Политика/А. Васиљевић)

Под слоганом „Заједно и поносни“ у Приштини ће 1. јула бити одржана „Парада поноса“, а догађају ће претходити бројне активности током „Недеље поноса“ – 28, 29. и 30. јуна, преноси Репортери.

„Парада поноса“ биће одржана 1. јула са почетком у 11.30 сати на тргу Скендербег и завршиће се слављем на тргу Захир Пајазити. Ове године, ‘Недеља поноса’ изнела је на светло дана питање Грађанског законика и истополних бракова”, поручили су организатори.

Мото овогодишње „Недеље поноса“ је „Заједно и поносни“, чиме се, поручују организатори, позива на солидарност, једнакост, правду и друштвене промене.

„Заједно – јер је наш циљ да заједно стојимо пред било којим изазовом и само заједно можемо постићи равноправно и достојанствено друштво у којем можемо поносно да живимо“, наводи се у саопштењу организатора.

Циљ активности током “Недеље поноса” је да се ЛГБТ особе оснаже да се суочавају са свакодневном дискриминацијом на Косову, а бавиће се и питањима тренутне ситуације ЛГБТ особа у косовском друштву, које их и даље не третира као једнаке.

Организатори су Центар за развој друштвених група и Центар за слободу и једнакост, са партнерским организацијама.

„Организатори позивају институције, представнике цивилног друштва, активисте и све грађане Косова* (звездица је прим. ур. срб iFamNews-a) да се придруже ‘Паради поноса’, како би ова парада послужила друштву да буде толерантније, да цени различитост тако да се свака особа осећа слободно без обзира на расу, етничку припадност, боју, пол, сексуалну оријентацију, родни идентитет, језик, религију или друго“, саопштили су организатори.

Опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 30. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading